Konserveringsmiddel som blant annet hemmer veksten av bakterien Clostridium botulinum i kjøttprodukter, men gir også den karakteristiske rosa eller røde fargen.
Fremstilling
Biprodukt i rensing av nitrat fra chilesalpeter.
Bruksområde
Brukes i blanding med bordsalt, kalt nitrittsalt, til charcuterie.
Kjente helserisikoer
Stoffet er kreftfremkallende. WHO uttalte i 2015 at det var en sammenheng mellom høyt inntak av spekemat og risikoen for å bli rammet av kreft. Det var ikke før i 2022 at blant annet europeiske og franske myndigheter for næringsmidler koblet den økte kreftrisikoen til dannelse av nitrosaminer i kjøttprodukter tilsatt nitritt (og nitrat). EU vedtok høsten 2023 en reduksjon av de maksimalt tillatte nivåene av nitritt og nitrat som kan brukes, som i hovedsak trer i kraft oktober 2025. Det er tillatt brukt i økologiske produkter, men ikke i kombinasjon med E252. Kolonihagen tilsetter aldri E250.
Tilsetningsstoff vi mener det finnes nok faresignaler og underlag på, til at man bør holde seg unna stoffet i sin helhet. Det synes vi forøvrig matvarebransjen burde også.