Festpavlova
Over 1 time
Ingredienser
Fremgangsmåte
Den klassiske pavlovaen har nettopp fått en meget smakfull oppgradering! Den hjemmelagede vaniljekremen har fått et nydelig hint av sitron, og de ferske jordbærene vendes sammen med sukker, frisk lime og aromatisk mynte før de legges over en pavlovabunn som både er sprø utenpå og herlig myk inni.
Steg 1
Forvarm ovnen til 150 grader.
Steg 2
Ha eggehvitene i bollen, og pisk til et luftig skum. Tilsett hvitvinseddik og pisk til et fast skum.
Steg 3
Vend sammen sukker, vaniljepasta og Maizenna. Tilsett litt og litt i eggehviteblandingen mens du pisker, skrap ned bollen underveis. Når marengsen er ferdig pisket skal den være blank og tykk, uten merkbare sukkerkorn.
Steg 4
Ha marengsen over på en bakepapirkledd stekeplate. Tegn gjerne et omriss på papiret av hvor stor form du ønsker, her har vi bredt ut marengsen med ca. 22 cm i diameter.
Steg 5
Skru ned til 100 grader når du setter pavlovaen i ovnen. Stek i ca. 2 timer og skru så av varmen. La pavlovaen stå i ovnen til ovnen er helt kald, tiden vil variere fra ovn til ovn.
Steg 6
Ta av 3 ss av den kalde melken, og rør ut Maizennaen. Sett til side.
Steg 7
Pisk sammen eggeplommer, sukker, vanilje og finrevet sitronskall. Sett til side.
Steg 8
Ha resten av melken i en tykkbunnet kasserolle, og varm opp til kokepunktet.
Steg 9
Hell litt av melken over eggeblandingen og rør godt. Ha alt sammen tilbake i kasserollen, tilsett den utrørte Maizennaen og varm opp under konstant omrøring. Kremen skal tykne under oppvarming, men skal ikke koke. Kremen vil tykne ytterligere etter hvert som den avkjøles.
Steg 10
Ta kremen av varmen og sil over i en bolle. Dekk til med for eksempel plastfilm helt ned mot overflaten av kremen, og sett direkte til avkjøling i kjøleskap. Ved å dekke til kremen på overflaten istedenfor på toppen av bollen unngår du både snerk og kondens.
Steg 11
Når vaniljekremen er helt kald brer du halvparten over pavlovabunnen.
Steg 12
Pisk kremfløte og vend inn i resten av vaniljekremen. Bre over pavlovabunnen.
Steg 13
Vask lime og tørk godt av. Finriv skallet, og skvis ut juicen. Ta myntebladene av stilken, og finhakk. Rør sammen sukker, limejuice, limeskall og fihakkede mynteblader. Start gjerne med 1 ss sukker først, og smak til hvor søtt du liker det.
Steg 14
Rens og del jordbær, og vend inn i lime- og mynteblandingen. Legg jordbærene forsiktig over kremen, og ringle eventuelt over jordbærsirupen som blir igjen i bollen.
Steg 15
Servér pavlovaen så fort som mulig etter pynting. Krem og bær vil gjøre pavlovaen soggy om den blir stående for lenge.
Tips!
Både pavlova og vaniljekrem kan lages et par dager i forveien. Oppbevar pavlovaen i romtemperatur i en lufttett boks, og vaniljekremen i kjøleskapet.