Gården

Kolonihagen X Horgen

Kolonihagen X Horgen er et samarbeidsprosjekt mellom Kolonihagen og Horgen gård. Horgen er Kolonihagens innovasjonsgård og landbrukshub, hvor vi skal drive opplæring og utvikling - rett og slett finne ut hvordan flere mennesker kan få bedre mat basert på bedre dyrevelferd og bedre jordhelse!

Kolonihagen X Horgen er et sted som er åpent for alle, enten du er forbruker, kjøpmann, driver en gård, eller bare er veldig opptatt av mat og matproduksjon. Når du besøker Horgen, skal du lære noe nytt, oppleve, sanse og smake. Når du reiser hjem, er det med nye ideer og perspektiver, og noen gode smaker i bagasjen.

Aktivitetskalender

2 HORGEN GARD MALIN LONGVA 1 H3 A0464 crop

I løpet av året er det arrangementer på gården for store og små. Alt fra forskjellige kurs til å bli møkkete på hendene etter graving i jorden. Her ser du aktivitetene for 2024:

SEPTEMBER

7. september - Kids farming day

8. september - Kids farming day

14. september - Kids farming day

15. september - Kids farming day

 

OKTOBER

12. oktober - Regenerativt for dummies

20. oktober - Den store potethøstedagen

 

DESEMBER

5. desember - Pick-up day og julstemning på Kolonihagen Frogner

 

Klikk her for å lese mer og bestille billetter

Jenni & Gudbrand

2 HORGEN GARD MALIN LONGVA 1 H3 A8185 crop

Foto: Malin Longva

Jenni og Gudbrand er 4. generasjon Qvale på Horgen. De lever og jobber fulltid på gården, sammen med sine tre barn Hartwig, Alfa og Massi.

Jenni og Gudbrand er egentlig siviløkonomer fra NHH, men bestemte seg for å gå all-in og bli landbrukere på Horgen. De har lært masse av foreldrene til Gudbrand som drev gården frem til 2017, og har deretter satt i gang masse prosjekter og fått til mye!

Jenni og Gudbrand elsker folk, og nye ideer, nye perspektiver og ny kunnskap!

Horgen Gård

2 HORGEN GARD MALIN LONGVA 1 H3 A8368 crop

Foto: Malin Longva

Horgen gård ligger i Nes på Romerike, 50 km nord for Oslo. Gården har et driftsareal på nesten 800 dekar dyrket mark som det heter, det er altså 800 000 kvadratmeter. Det kan sikkert omregnes til fotballbaner…

Horgen drives etter regenerative prinsipper. Det vil si uten pløying og uten jordbearbeiding, men med aktiv karbonbinding i jorden. Eiendommen forvaltes etter metodikken Holistic management. All produksjon på Horgen er økologisk sertifisert og gården har vært økologisk drevet siden 1989. 

Drift og produksjon på Horgen

2 HORGEN GARD MALIN LONGVA 1 H3 A1886 crop

Foto: Malin Longva

Horgen gård har alltid vært et sted for pionérvirksomhet. Først la de om til økologisk drift på 80-tallet, deretter jobbet de for å etablere omsetning av økologiske varer. Siden har det gått slag i slag.

I dag er det mye godt å få tak i fra gården, alt økologisk sertifisert og produsert med fokus på dyrevelferd og jordhelse.

På Horgen har de blant annet:

  • en besetning med ca 150 storfe, kuer, kalver, kastrater og okser, som lever ute hele året og spiser utelukkende gress og stråfôr. Når kuene bare spiser gress, får kjøttet et høyere innhold av omega 3-fettsyrer.
  • alltid en gjeng med frilandsgriser, antallet varierer mellom 10 og 40. Grisene lever ute på jordet, og har tilgang til hytter de kan sove i. Grisene spiser soyafritt kraftfôr og gjennom sesongen har de tilgang til nye beiter med friskt gress til enhver tid.
  • nesten 1000 høner som bor i mobile hønsehus. Hønsehusene flyttes annenhver dag til friskt gress, alt gresset hønene spiser gir hønene fantastisk gul eggeplomme og bra næringsinnhold. I tillegg spiser hønene soyafritt kraftfôr.
  • en fantastisk grønnsakshage på 4000 kvadratmeter. Det er stort for oss vanlige folk, men i landbrukssammenheng er det ganske lite. Det morsomme er hvor mye de klarer å få ut av noe lite, og hvor fantastisk kvalitet grønnsakene holder! De har 40-50 ulike vekster, så altså noe for enhver smak!

Våre mål

2 HORGEN GARD MALIN LONGVA 1 H3 A0464 crop

Foto: Malin Longva

Kolonihagen X Horgen er et samarbeid mellom to likeverdige parter som vil det samme: bedre mat, bedre mennesker, bedre samfunn. Vi vil det annerledes! Sammen skal vi utvikle praksiser for fremtidens matproduksjon, basert på regenerasjon, dyrevelferd og lønnsom drift.

Vårt mål er å gjøre bedre mat mer tilgjengelig, og bidra til at flere mennesker forstår hva bra mat egentlig er. Derfor skal vi jobbe for økt produksjon, bedre produksjon, og ikke minst skal vi jobbe for at maten blir lettere å få tak i!

Egg fra beitehøns, hvorfor er det så vanskelig å få tak i? kjøtt fra gressfôrede storfe, hvorfor er det så vanskelig å få tak i? Melk fra kuer som bare har spist gress, hvorfor er det umulig å få tak i? Dette er de problemene vi skal forsøke å gjøre noe med.