Hvorfor velger vi linefanget fisk? Jo, fordi fisken er både hvitene og ”fastere i fisken” - og årsakene til bedre kjøttkvalitet er bedre utblødning og færre klemskader. Så i stedet for å dra opp 5–20 tonn fisk på dekk samtidig med trål, blir én og én fisk dratt om bord ved bruk av line. Ved å linefange fisk har båtene dessuten 3 ganger mindre klimagassutslipp og energiforbruk. Andre fordeler er at havbunnen ikke blir skadet slik den blir ved bruk av trål. Linefiske er også svært selektivt fisket og dermed blir det mindre uønsket bifangst. Det koster litt mer å linefiske, men for å få best kvalitet og spare miljøet ser vi ingen grunn til å gjøre noe annet.


 

  1. Varm ovnen til 230°C.

  2. Kok potet uten salt i vannet - saltet vil gi en seig og limete potetpuré.

  3. Bland resten av grønnsakene i en ildfast form med litt olivenolje, salt og pepper. Bak i ovnen i 10 minutter, rør rundt og bak videre i 10 minutter til.

  4. Kutt fisken i porsjonsstykker, ta grønnsaksformen ut av ovnen og legg fisken oppå grønnsakene. Dryss over litt salt, nykvernet pepper på torsken og klem over litt sitronjuice. Skru ned varmen på ovnen til 190°C og stek videre i 10 minutter.

  5. Mens fisken er i ovnen, sil av vannet på potetene og la de dampe av seg litt i kjelen på kokeplaten. Tilsett melk, smør og mos med en stapper til en puré. Liker du en løsere puré, tilsett mer melk. Smak til med salt og pepper.

  6. Dryss finhakket persille over fisken og server med grønnsaker og potetpuré.

Tid: 30-40 min


1 pk torskefilet

1 squash, grovt ternet
1 paprika, grovt ternet
200 g tomat, grovt ternet
1 rødløk, i båter
1 sitron, saften

700 g potet, skrelt og ternet
2 ss smør*
2 dl melk*

olivenolje*
salt & pepper*
1⁄2 bunt persille


*Fra kjøkkenskapet
**Kan sløyfes