Gode salater / en fin måte å utnytte rester

Noe av det verste vi vet, er å kaste mat. Kanskje fordi vi alltid bruker de beste råvarene, så får vi et enda mer bevisst forhold til mat og prøver alltid å benytte det vi har til overs i en ny rett.

salater

 

Hva er vel da mer perfekt enn å lage varianter av kremede salater? Her er det nesten ingen grenser for hva du kan bruke – kun personlig smak setter begrensningen.

Neste gang du er i butkken, kan du også snu de ferdige pakkene med salater og telle antall E-­stoffer. Så her blir alle glade – miljøet fordi du kaster mindre, kroppen fordi du unngår E-stoffer, og smaksløkene fordi du får en kjempegod salat.

En av våre favoritter er klassisk rekesalat. Vi bruker aldri reker i lake – ikke bare smaker de vassent, men de inneholder surhets­regulerende middel, smaksforsterker, konserveringsmidler og kunstig søtning. Og så tar det nøyaktig 2 minutter å skrelle nok reker til en salat. Har du ikke så mye tid, så får du heller spise noe annet.

VISSTE UT AT: Reker byr på det røde plantestoffet du også finner i krill – astaxantin – med både antioksidantkraft og betennelsesdempende egenskaper. Rikelig med selen fra rekene bidrar til en ytterligere styrking av cellefabrikkenes antioksidantforsvar.

Her finner du noen forslag til oppskrifter - men ikke heng deg for mye opp i oppskriften. Bruk cirkamål, tenk hva du mener passer sammen, og føl på hva du er fysen på. Da får du et best mulig resultat.

Alt blandes godt i en stor bolle før du har det over i en liten, pen serveringsbolle. Det visuelle gjør også noe med smaken.

 

Rekesalat

Kyllingsalat

Gubbrøra

Lag din egen majones