Dette er vårt mestselgende brød. Her har vi laget en noe enklere oppskrift som kan benyttes hjemme. Brødet er helt uten hvete. I tillegg blander vi gulrøtter inn i brødet for at det skal bli saftigere og smaksrikt. Dette gjør at brødet holder seg godt og er like godt dagen etter.

Dag 1 – bløtlegging
Bland sammen alle ingrediensene til bløtleggingen, og sett tildekket på benken over natten.

Dag 2
Ta frem bløtleggingen, løs opp gjær i lunkent vann og ha det over bløtleggingen.
Ha så over resten av ingrediensene, og elt på middels hastighet i en kjøkkenmaskin med eltekrok i ca 4 minutter til deigen tar form. Dette blir en relativt løs deig.


Dekk så til bollen med plast, og sett til heving i tre kvarter på et lunt sted. Hell så litt vann på benken og hell deigen ut. Siden dette er en fuktig deig, fungerer vann bedre enn mel. Vei opp et brødemne på 750 g og resten til rundstykker à 80 g. Legg deigemnet oppi en smurt form, og form rundstykkene med fuktige hender.

Pensle med vann, og hell over masse gresskarkjerner. Legg rundstykkene på et stekebrett med bakepapir, og la de etterheve på lunt sted i en drøy halvtime.
Varm stekeovnen til 220 °C med en aluminiumsform/langpanne plassert i bunnen. Sett inn brød og rundstykker på midterste rille når ovnen er varm.

Kast inn ca 2 dl vann i aluminiumsformen før du raskt lukker ovnsdøren.

Vannet skaper damp under steking og gir fin fuktighet til brødene. Stek brødet i ca 40 minutter, rundstykkene trenger bare 25 min..

 

Om du ønsker å kjøpe brødet ferdig så kan du gjøre det her

Finnes også som halvstekt i vår nettbutikk

Vanskelighetsgrad: Vanskelig
Antall personer: oppskriften gir 1 brød à 750 g og 9 rundstykker à 80 g


Dag1:

250 g knust spelt
80 g hel polert spelt
330 g lunkent vann – maks 45 °C

Dag2:

150 g revet gulrot
525 g siktet speltmel
20 g salt
25 g fersk gjær
125 g lunkent vann – maks 45°C


Gresskarkjerner til pynt