Vi er stolte av å få våre beste biodynamiske rødbeter fra Fokhol Gård i Stange. I motsetning til grønnsakene i butikken har disse jord på seg! Jorden bidrar nemlig til at grønnsakene holder seg friske og bevarer all den gode smaken. Etter gamle prinsipper bruker Fokhol fortsatt arbeidshest i sin produksjon for å unngå kompakt- og næringsfattig jord – så denne jorden ønsker i hvert fall vi å ha på grønnsakene våre.

Oppbevaring:

  • Rødbeter er lagringsgrønnsaker og kan holde i ukesvis dersom de oppbevares i kjøleskap, i en papirpose som puster.
  • Dersom du finner rødbeter med blader – fjern bladene før du lagrer rotgrønnsaken. 
  • Ikke kast bladene! Bladene kan du steke som du ville gjort spinat, for eksempel sautert med litt hvitløk blir kjempegodt!
  • Betene skal være faste i fisken.

Tilberedning:

  • Hvis du skal spise betene rå, pass på å vaske dem godt og skrell bort skallet. Rå beter kan for eksempel bli skåret i tynne skiver med en mandolin eller revet på et rivjern.
  • Skal du koke betene er det best å beholde både skall og halen intakt. Når betene er ferdigkokt kan du enkelt skrelle av hale og skall med fingrene. 
  • Det er utallige måter å tilberede rødbeter på. De kan kokes, sauteres, bakes hele på en seng med salt, bake terninger eller båter i ovnen, dampes, med mer. 
  • For å sjekke at betene er ferdig, stikk betene med en skarp kniv. De skal være møre, men ha litt motstand. 
  • Pass på lankene og la betene avkjøle seg før du skreller dem.

Spis dine rødbeter!

Rå:

Vask og skrell betene, riv på et rivjern og lag en deilig råkostsalat. Bland med andre rotgrønnsaker og gjerne eple. Vend inn litt god oliven olje, sitronsaft, salt og pepper.

Kokt:

Ha hele rødbeter i kaldt vann og la dem koke til de er møre. Dette kan variere veldig etter størrelse på betene, så test om de er ferdige med en skarp kniv om de er møre. Når de er ferdige, la de kjøle seg litt ned og gni av skallet med fingrene. Om du ikke ønsker rosa hender resten av dagen kan det vært greit å bruke hansker her. Del rødbetene i båter og server til maten, vend inn i en salat. Eller kok og mos sammen til denne rosa potetstappen:

500 g potet, kokt i terninger
300 g rødbete, kokt i terninger
4 ss smør
salt og pepper, smak til

Syltet:

Kok hele rødbeter. Kok opp en lake til sukkeret er oppløst med:

1 dl eddik
2 dl sukker
3 dl vann

Kutt rødbeter i tynne båter, eller slik du ønsker og i laken.

Når du sylter beter er det kun fantasien som kan stanse deg. Krydre det litt som du ønsker. En klassiker er litt karve - Vi er også veldig glad i sennepsfrø og haurbærblad, eller forsøk en litt julete variant med stjerne anis. Prøv deg frem, lag din variant og finn din favoritt!

Bakt:

Skrell og kutt betene i grove terninger. Vend i litt olje og salt. Stek i en ildfast form i ovnen i ca. 30 minutter ved 200 grader. Når de er ferdig kan de enten serveres ”au naturel” - eller vend de inn med et par ss honning eller balsamico eddik. Smak til med salt og pepper.

Thomas sine saltbakte rødbeter med fennikel og cottage cheese

”Dette er en av mine favoritter med rødbete, den kan brukes som en forrett eller som garnityr til lam, fisk eller fugl.

Grovt salt

1 kg økologiske rødbeter
1 beger Røros cottage cheese
1 stk fennikel

Vinaigrette:
2 ss god eplecidereddik
6 ss god kaldpresset rapsolje

Sett ovnen på 200 grader og legg opp en seng av salt på et stekebrett.

Bak rødbetene hele på sengen av salt til de er møre. Jo større beter, jo lenger tid tar det. Beregn ca. 2 timer steketid.

La de ferdige betene kjøle seg ned i ca. 15 minutter slik at de blir enklere å håndtere.

Kutt av topp og bunn med en skarp kniv og skrell av skallet med fingrene.
På en mandolin, kutt fennikel så tynt som mulig. Vend fennikel med vinaigrette, og legg opp på en tallerken.

Kutt betene i litt grove biter og fordel over fennikelen. Dryss til slutt cottege cheese over det hele. Drypp gjerne litt mer vinaigrette over, litt fingersalt og et drag nykvernet pepper.