Vegetar oppskrifter

Her har vi samlet alle våre vegetar oppskrifter. Oppskriftene er hentet ut fra middagsrettene i vår vegetar matkasse. Les mer om våre matkasser her.

vegetar oppskrifter

 1. ovnsbakte grønnsaker med yoghurtdressing
  ovnsbakte grønnsaker med yoghurtdressing

  En superenkel grønnsaksrett til hverdagen med brød fra Kolonihagen bakeri og masser av proteiner fra både kikerter og brokkoli.

 2. grønnsakswok med nudler
  grønnsakswok med nudler

  Wok er midt i blinken for hverdagen – og her kommer en variant proppet med friske grønnsaker, hjemmelaget saus og nudler.

 3. stekt aubergine med potetpuré
  stekt aubergine med potetpuré

  Aubergine er en veldig anvendelig grønnsak som blir saftig under tilberedning, med et fruktkjøtt som er mykt og mild på smak. Aubergine er derfor super å bruke i kjøttfrie retter!

 4. Pasta med sopp, grønnkål og bakt tomat
  Pasta med sopp, grønnkål og bakt tomat

  Grana Padano kan ofte forveksles med parmesan – men er faktisk en av de eldste ostene med historie over 1000 år tilbake, og er ansett som Italias mest berømte ost. Vi elsker den fordi den er litt mildere i smaken og litt mindre salt.

 5. Grønn ertesuppe med bønnesalat og cottage cheese
  Grønn ertesuppe med bønnesalat og cottage cheese

  Erter gir ikke bare en fantastisk sommerlig, frisk farge til suppe – men er også proppet med næring. Belgfrukten inneholder hele 5,2 g protein og 5,5 g fiber pr 100 g. I tillegg til dette er erter en svært god kilde til vitamin A, C, K og B1, folat og mangan. Du får også i deg en god del fosfor, sink og jern om du spiser erter.

 6. Stekt blomkål med quinoasalat og kapersvinaigrette
  Stekt blomkål med quinoasalat og kapersvinaigrette

  Vi elsker helstekt blomkål! Og det har vi inntrykk at resten av den gastronomiske verden også gjør. Dette er den nye steken du finner på hippe restauranter i alle verdens hjørner. Håper det smaker!

 7. Grillet sellerirotsalat med blåmuggost og pære
  Grillet sellerirotsalat med blåmuggost og pære

  Stekt selleri blir søtt og godt, og er den perfekte grønnsaken å grille. La den gjerne bli litt svidd i pannen/på grillen så får du en ekstra god stekt smak. Tilslutt balanseres det søte fra sellerien perfekt med det salte i blåmuggosten.

 8. Perlespeltsalat med feta, melon og mynte
  Perlespeltsalat med feta, melon og mynte

  Salat er så mye mer enn grønne blader. Vi lager sommerens salat med mettende og næringsrike speltperler fra Holli Mølle og frisker den opp med saftig melon og mynte. Den søte melonen passer perfekt til den salte fetaosten.

 9. Rösti med quinoasalat og yoghurtdressing
  Rösti med quinoasalat og yoghurtdressing

  Her er vår variant av den klassiske sveitsiske potetretten; Rösti. Her kan man variere rotgrønnsakene og prøve seg frem neste gang man lager det.

 10. Aubergine- & linsetaco
  Aubergine- & linsetaco

  Linser passer er proteinrikt og helt perfekt til vegetartaco. Sammen med aubergine blir dette herlig smakfullt. Vi har laget vårt eget tacokrydder, men erstatt gjerne med ditt eget eller et krydder fra butikken.

 11. Ristet blomkål med cherrytomat, kapers, ramsløk og potetpuré
  Ristet blomkål med cherrytomat, kapers, ramsløk og potetpuré

  Her kommer en smaksrik vegetarrett med sesongens ramsløk, potetpuré og herlig syrlige kapers. Litt fest midt i hverdagen!

 12. Spinat- & squashsuppe med egg og krutonger
  Spinat- & squashsuppe med egg og krutonger

  Vi elsker spinat! Spinat får sitte på tronen med sitt skyhøye innhold av vitaminer og antioksidanter. Når du varmer opp spinaten blir det også lettere for kroppen å absorbere alle disse fantastiske næringsstoffene. Med andre ord – perfekt til suppe!

 13. Sopprisotto med fennikelsalat
  Sopprisotto med fennikelsalat

  Her kommer vår hverdagsrisotto med fantastisk steinsopp som virkelig løfter denne vegetarrisottoen til nye høyder. Spar gjerne på en liten slant hvitvin fra helgen så løfter du smakene enda mer!

 14. Søtpotetcurry med ris og Rørosyoghurt
  Søtpotetcurry med ris og Rørosyoghurt

  Søtpotet passer ypperlig i en curry – de søte tonene mot de varme krydrene. Så her kommer en smakfull vegetarrett, proppet med sunne grønnsaker og proteinrike bønner.

 15. Kidneybønne- & quinoakaker med stekt løk, cherrytomat og selleripuré
  Kidneybønne- & quinoakaker med stekt løk, cherrytomat og selleripuré

  Vi elsker vegetarretter – det er så mye smak og så mye gøy du kan lage med forskjellige bønner, grønnsaker og korn. Her er en smakfull grønnsaksrett til hverdagen, uten kompromiss som i tillegg er naturlig glutenfri.

 16. Aubergine- & kikertsboller og pasta med grønnkålspesto
  Aubergine- & kikertsboller og pasta med grønnkålspesto

  Aubergine er en perfekt grønnsak i pastaretter, gratenger, gryter – ja, egentlig det meste. Den trekker til seg væske, smak og blir kremete i konsistensen. Nettop derfor gjør det seg også spesielt godt til vegetariske «kaker» og lignende som her!

 17. Kathi–ruller med gresskar- & linsecurry og mangosalsa
  Kathi–ruller med gresskar- & linsecurry og mangosalsa

  Kathirull er en street food rett fra Kolkati i India. Opprinnelig var retten en form for grillet kjøtt rullet i paratha bred, mens gjennom årene har mange forskjellige varianter av denne smakfulle retten utviklet seg. Her har vi laget vår egen vegetariske variant!

 18. Søtpotetsuppe med kokosmelk og quinoasalat
  Søtpotetsuppe med kokosmelk og quinoasalat

  Suppe trenger ikke være kjedelig – så her gir vi deg en skikkelig smakfull suppe med korianderfrø, lime og kokosmelk. Med en smakfull quinoasalat blir dette et smakfullt og mettende måltid til hverdagen.

 19. VEGETAR | Tomat- & bønnegryte med egg
  VEGETAR | Tomat- & bønnegryte med egg

  Bønner er en fantastisk vegetabilsk proteinkilde – med viktige næringsstoffer, antioksidanter, masse fiber og lav glykemisk indeks som holder deg mett og god lenge. I denne retten bruker vi både kidneybønner og fløyelsmyke smørbønner.

 20. VEGETAR | Grønn wok med kokossaus og risnudler
  VEGETAR | Grønn wok med kokossaus og risnudler

  Wok er midt i blinken for hverdagsmiddagen – med lynstekte grønnsaker har du middag på bordet på en halv time. Vi har også laget den perfekte oppskriften på en aromatisk, smakfull kokossaus som går hånd i hånd med deilige risnudler. Håper det smaker!

 21. Krydret gresskar- & kikertgryte med ris
  Krydret gresskar- & kikertgryte med ris

  Gresskar har naturlig sødme som passer perfekt med varme krydder! Vi har laget en krydderblanding bestående av gurkemeie, muskatnøtt, koriander og kanel. Bruk gjerne mer chili hvis du vil ha en litt sterkere gryte.

 22. Minestrone med brød
  Minestrone med brød

  Her kommer vår vri på den klassiske minestronesuppen med næringsrike speltperler, fyldige smørbønner og Grana Padana ost.

 23. Sopp- & linsecurry med ris
  Sopp- & linsecurry med ris

  En varmende og smakfull vegetarcurry med Rørosyoghurt og vårt eget indiske krydder med malt koriander, gurkemeie og Garam Masala. Garam masala er igjen en indisk krydderblandning med sort pepper, chili, koriander, spisskummen, kardemomme, kanel, muskat og nellik. Garam betyr sterk og masala betyr krydderblanding.

 24. Bondeomelett med fetaost og spinat
  Bondeomelett med fetaost og spinat

  Kjært barn har mange navn, verden rundt. Tortilla española, Kookoo eller Frittata – nei, i dag lager vi en bondeomelett! Godt er det, også på norsk. Her lager vi alt i en og samme stekepanne, som vi setter inn i ovnen. Har du ikke en stekepanne som tåler ovnen kan du bruke en ildfast form.

 25. Bakt gresskar- & rotgrønnsaker med stuet grønnkål og egg
  Bakt gresskar- & rotgrønnsaker med stuet grønnkål og egg

  Er du mer glad i å spise gresskar enn å pynte gresskar? Vi og! Og da er vår favoritt flaskegresskaret. Et gresskar vi først har sett her i Norge de par siste årene, men som fort har blitt populært med sitt søte og saftige kjøtt.

 26. Sopp- & fennikel byggotto med bakt tomat
  Sopp- & fennikel byggotto med bakt tomat

  Byggotto er en vri på den klassiske risottoen hvor vi bruker næringsrike byggperler fra Holli Mølle. For å gjøre det enkelt i hverdagen koker vi grynene først i stedet for å spe med litt og litt kraft.

 27. Linser- & potetpletter med appelsinbakt fennikel, gulrotpuré og grønnkål
  Linser- & potetpletter med appelsinbakt fennikel, gulrotpuré og grønnkål

  Så mye smak i én og samme rett skal du lete lenge etter! Husk på både appelsinen i fennikelen og ingefæren i gulrotpureén til en annen gang du står på bar bakke og skal lage mat – to triks som virkelig høyner tilbehøret!

 28. Grillet aubergine- & tomatburger med ost, yoghurtdressing og ovnsbakte poteter
  Grillet aubergine- & tomatburger med ost, yoghurtdressing og ovnsbakte poteter

  Aubergine er en veldig anvendelig grønnsak som blir saftig under tilberedning, med et fruktkjøtt som er mykt og mild på smak. Aubergine er super å bruke i kjøttfrie retter – som her tykke skiver aubergine som en burger. 

 29. Marokkansk tomat- & paprikasuppe med kikerter og egg
  Marokkansk tomat- & paprikasuppe med kikerter og egg

  Til denne retten har vi latt oss inspirere av varme krydder fra Marokka til denne smakfulle suppen. Med kikerter, egg og Rørosyoghurt blir dette et skikkelig smakfullt måltid.

 30. Vegetar Chop suey
  Vegetar Chop suey

  Chop suey er en kinesisk matrett oppfunnet i Nord-Amerika mot slutten av 1800-tallet. Retten består vanligvis av lynstekt kjøtt med grønnsaker i en saus–men her er vår vegetariske variant. 

 31. Pizza med fetaost, tomat og ruccolasalat
  Pizza med fetaost, tomat og ruccolasalat

  For å gi en god syre og friskhet til pizzaen, bruker vi en rå tomatsaus. Dette er nemlig hemmeligheten bak en god pizza, for når vi bruker mye tid på å koke og styre med pizzasausen forsvinner samtidig smaken. Det enkleste er ofte det beste!

 32. Linser og aubergine nachos med ris og rømme
  Linser og aubergine nachos med ris og rømme

  Aubergine er en veldig anvendelig grønnsak som blir saftig under tilberedning, med et fruktkjøtt som er mykt og mild på smak. Aubergine er derfor super å bruke i kjøttfrie retter–og her kommer en skikkelig ”feel good” taco inspirert grateng til hverdagen!

 33. Speltotto med gresskar og fennikelsalat
  Speltotto med gresskar og fennikelsalat

  Speltotto er en vri på den klassiske risottoen hvor vi bruker næringsrike, polerte speltperler fra Holli Mølle fremfor risottoris. For å gjøre det enkelt for deg koker vi grynene først i stedet for å spe med litt og litt kraft. På denne måten kan du bruke tiden på garnetyret og dekke bordet i stedet for å røre i gryta ”non stop”.

 34. Falafel i tortilla med avokadosalsa
  Falafel i tortilla med avokadosalsa

  I alle våre oppskrifter der vi bruker kikertmel kan du alltids erstatte det med det melet du har for hånd – men det er ikke uten grunn vi velger akkurat dette melet. Det er en perfekt måte å lure inn litt ekstra protein inn i den vegetariske kosten.

 35. Quiche med feta og bulgursalat
  Quiche med feta og bulgursalat

  Pai eller quiche passer både til middag, lunsj eller som kveldsmat.Det eneste som er dumt med quiche er at det tar litt tid å lage deigen, kjevle og forsteke den. Derfor har bakeriet vårt har gjort alt dette for deg, med de beste økologiske råvarene. 

 36. Sheperds pie med bønner og søtpotetlokk
  Sheperds pie med bønner og søtpotetlokk

  Sheperds pie er en tradisjonell engelsk rett som ble laget av sauegjeterne på landet. Denne retten er vel så enkel å lage vegetarisk og proteinet blir erstattet med bønner. Vi har også gjort potetlokket litt sunnere ved å bruke søtpotet. Håper det smaker!

 37. Pasta med kremet aubergine, cherrytomat og basilikum
  Pasta med kremet aubergine, cherrytomat og basilikum

  Aubergine er en veldig anvendelig grønnsak som blir saftig under tilberedning, med et fruktkjøtt som er mykt og mild på smak. Aubergine er super å bruke i kjøttfrie retter eller som tilbehør til middagen.

 38. Grillet squash & bønner med gulrotpuré og speltpilaff
  Grillet squash & bønner med gulrotpuré og speltpilaff

  I denne retten lager vi pilaf, men erstatter risen med næringsrike middagsperler av spelt. Middagsperler består av kornkjerner som er polert slik at det ytterste grove skallet er fjernet.

 39. Vegetar gulasj med cottage cheese
  Vegetar gulasj med cottage cheese

  Gulasj betyr egentlig ”gjetermat” og regnes som Ungarens nasjonalrett. Dette er vår vegetariske variant av denne varmende gryterett i mørketiden. Retten serverer vi med proteinrik cottage cheese fra Rørosmeieriet.

 40. Fennikel- & linsegrateng med purre, potet og råkost
  Fennikel- & linsegrateng med purre, potet og råkost

  Fennikel er kanskje ikke det første man tenker på at lage grateng av… men denne lille urteknollen passer utmerket i gratenger og denne slags retter.

 41. Vegetarisk biff à la Lindström med sellerirotpuré og bakte cherrytomater
  Vegetarisk biff à la Lindström med sellerirotpuré og bakte cherrytomater

  Biff à la Lindström er en tradisjonsrett med svensk-/russiske aner, laget av hakket oksekjøtt med rødbeter, løk, potet og kapers. Navnet stammer mest sannsynligvis etter den svenske kapteinen Henrik Lindström som vokste opp i Russland på 1800-tallet og tok med seg retten til Sverige og Hotell Witt i Kalmar, der retten fortsatt står på menyen. Her er vår vegetariske versjon.

 42. Potet- & gulrotsuppe med stekt gulrot
  Potet- & gulrotsuppe med stekt gulrot

  Nå som kulden virkelig er her, er det deilig å kunne komme inn og varme seg på litt god suppe. Gulrøtter er også manges favoritt blant rotgrønnsakene, kanskje fordi den smaker så søtt, er rik på vitamin A og kan tilberedes på utallige måter?

 43. Gulrot- & søtpotetsuppe med kokosmelk
  Gulrot- & søtpotetsuppe med kokosmelk

  Til tross for navnet, er ikke søtpotet i slekt med poteten. Søtpoteten er avlang og ofte større enn poteten. Søtpoteter er fantastisk næringsrike og en av de beste grønnsakene du kan spise. Ikke bare er søtpoteten rik på karotenoider, vitamin C, fiber og kalium - men den er også svært allsidig.

 44. Grønnsakswok med kokosris
  Grønnsakswok med kokosris

  Til denne retten koker vi risen sammen med kokosmelk. Dette gir risen en herlig søtlig smak som passer utmerket med en litt syrlig og sterk grønnsakswok.

 45. Ovnsbakte jordskokker- & beter
  Ovnsbakte jordskokker- & beter

  En deilig vegetarrett med ovnsbakte jordskokker- & beter med feta, ertepuré og fennikelsalat.

 46. Høstgryte med rosenkål, sopp og byggperler
  Høstgryte med rosenkål, sopp og byggperler

  Høsten byr på gode smaker og farger i en og samme gryte. Pass på at ikke koke rosenkålen for lenge i gryten, da mister den fargen sin og smaker mer bitter.

 47. VEGETAR | Couscous med søtpotet og korianderrømme
  VEGETAR | Couscous med søtpotet og korianderrømme

  Couscous er ikke bare navnet på grynene av durumhvete, men også på tradisjonsretten fra nord Afrika. Til retten har vi laget vårt eget marokkanske krydder med muskat, gurkemeie, kanel og spisskummen som gir masse smak og varme. 

 48. VEGETAR | Hvit pizza med squash, rødløk og cherrytomat
  VEGETAR | Hvit pizza med squash, rødløk og cherrytomat

  Hvit pizza – eller ”pizza bianca” er enkelt og greit pizza med hvit saus i stedet for den mer tradisjonelle tomatsausen. Her har vi en av våre favoritter med enkel rømmesaus. Deigen til pizzabunnen er håndtrillet og formet av vårt eget bakeri. Les mer om Kolonihagen Bakeri på baksiden av menyen.

 49. VEGETAR | Linse- & kidneybønnepletter med potetpuré, tomat- & paprikasaus
  VEGETAR | Linse- & kidneybønnepletter med potetpuré, tomat- & paprikasaus

  Caponata, eller ”capunata” som det heter på Sicilia, passer utmerket til pasta. Det er også fantastisk som tilbehør til mye annet, som for eksempel fisk. Dette er smaksrike grønnsaker og tilbehør som er perfekt å lage ”litt for mye av” slik at du kan ha et glass til overs i kjøleskapet til senere.

 50. VEGETAR | Pasta caponata
  VEGETAR | Pasta caponata

  Caponata, eller ”capunata” som det heter på Sicilia, passer utmerket til pasta. Det er også fantastisk som tilbehør til mye annet, som for eksempel fisk. Dette er smaksrike grønnsaker og tilbehør som er perfekt å lage ”litt for mye av” slik at du kan ha et glass til overs i kjøleskapet til senere.

 51. VEGETAR | Rösti med rotgrønnsaker, lynsyltet chilikål og bløtkokt egg
  VEGETAR | Rösti med rotgrønnsaker, lynsyltet chilikål og bløtkokt egg

  Her er vår versjon av ”rösti” – en sprøstekt potetkake som stammer fra Sveits. Vi har gjort vår egne vri med sesongens potet, søtpotet og sellerirot. Chilikålen vår er lynsyltet og tilfører masse smak til retten. Med bløtkokte egg får du ikke bare masse proteiner, men også en herlig rennende saus oppå röstikaken.  

 52. VEGETAR | Gresskarsuppe med rømme og hirsebrød
  VEGETAR | Gresskarsuppe med rømme og hirsebrød

  Dette er vår vegetariske gresskarsuppe. Vi får våre norske økologiske Hokaido-gresskar fra Rosnes gård. De er både smakfulle, søte og gode - men også utrolig enkle å tilberede, for du behøver nemlig ikke å fjerne skallet på hokaido. Husk også at det er i skallet mye av næringsstoffene sitter, så behold det gjerne på.

 53. Gresk salat med middagsperler og yoghurt
  Gresk salat med middagsperler og yoghurt

  Økologiske middagsperler fra Holli mølle er produsert med omtanke for både mennesker og miljø. Holli mølle benytter kun ferskt korn som er økologisk dyrket, uten bruk av kunstgjødsel og kjemikalier. Middagsperler består av kornkjerner som er polert slik at det ytterste grove skallet er fjernet. Smaker godt i en lun salat her sammen med oliven og feta på greske maner.

 54. Kidneybønne- & quinoaburger
  Kidneybønne- & quinoaburger

  Bønner - viktige næringsstoffer og antioksidanter, lav glykemisk indeks og en god vegetabilsk kilde til proteiner. Quinoa – næringsrike, naturlig glutenfritt og fantastisk i smak. Sammen blir de den perfekte næringsbomben av en kjøttfri burger.

 55. Ribollita-suppe
  Ribollita-suppe

  Denne Toskanske favoritten er egentlig ”restemat” – hvor ribollita betyr ”kokt på nytt på italiensk”. (Ribollita betyr ”kokt på nytt”). Vi er så glad i denne ”reste-suppen” at vi har laget vår egen variant fra bunn.

 56. Blomkål- og kikertkorma med ris
  Blomkål- og kikertkorma med ris

  Navnet ”korma” (Khorma, Kormaa, Qorma) stammer fra Sør Asia og kommer i mange forskjellige varianter. Selve ordet kommer av Urdu og betyr ”braisert”. Her er vår vegetar-variant med braiserte grønnsaker og kokosmelk.

 57. Potet- og aubergine grateng med linser og tomatsalat
  Potet- og aubergine grateng med linser og tomatsalat

  Aubergine er en perfekt grønnsak i gratenger, gryter og liknede. Den trekker til seg væske, smak og blir kremete i konsistensen – men husk å salte den litt før du tilsetter den i gryten. Det vil gjøre den myk og vil lettere trekke til seg smak. Saltet vil også fjerne litt av auberginens naturlige bitterhet. .

 58. Bondeomelett og salat
  Bondeomelett og salat

  Kjært barn har mange navn verden rundt. Tortilla española, Kookoo eller Frittata – nei, i dag lager vi en bondeomelett! Godt er det, også på norsk.

 59. Nasi goreng
  Nasi goreng

  Nasi Gor-hva? Dette er det indonisiske navnet på deres tradisjonelle stekte ris hvor man klassisk kombinerer kokt ris, grønnsaker, reker, kylling, ketjap manis (søt soyasaus) og egg. Her kommer vår vegetar variant av denne Sør-Asiatiske retten.

 60. Stekt polenta med bakte grønnsaker og brokkoli
  Stekt polenta med bakte grønnsaker og brokkoli

  Polenta er en kremet maisstappe som ofte brukes istedenfor ris og pasta i det italienske kjøkken. Polenta er en super variasjon til hverdagen, som er superenkel å lage - bare se her. 

 61. Pasta med soppsaus
  Pasta med soppsaus

  Vi jubler for soppsesongen og feirer med 3 forskjellige sorter! Aromasoppen er den dere kanskje er mest kjent med, ganske lik sjampinjongen – men litt mer smak. Kantarellen er også kjent som skogens gull med en gyllen farge og kropp som er formet som en ”trakt”. Steinsoppen er kjent for å være enda mer smaksrik enn kantarellen og derfor også kanskje den aller beste matsoppen. Vi har fått tak i tørket steinsopp, som virkelig løfter denne retten til nye høyder.

 62. Gratinerte burritos med avocado salsa og salat
  Gratinerte burritos med avocado salsa og salat

  Enchilada eller burrito? Strengt tatt så er denne rett ingen av delene, eller litt begge kanskje - men godt blir det!

 63. Grønnsakssuppe med potetboller
  Grønnsakssuppe med potetboller

  I denne retten er det dessverre litt skrelling og kutting, så sett gjerne resten av familien i arbeid eller forbered noe dagen før. Grønnsakssuppe er utrolig godt i all sin enkelhet - og med potetboller løftes grønnsakssuppen til nye høyder. 

 64. Stekte nudler med kål og eple
  Stekte nudler med kål og eple

  Soba er det japanske navnet for bokhvete, men forbindes ofte med navnet på nudler av bokhvete. Tross navnet, er bokhvete ikke i slekt med hvete. Det er faktisk ikke et kornslag i det hele tatt, men en nøtt - og en fjern slektning av rabarbra. Navnet bokhvete skyldes trolig at nøttene ligner på bøkefrø. Da bokhvete rett og slett ikke har noe med hveten å gjøre, er det også naturlig glutenfritt!

 65. Bakte rotgrønnsaker med nøttesmør, byggperler og bløtkokt egg
  Bakte rotgrønnsaker med nøttesmør, byggperler og bløtkokt egg

  Noe av det vi elsker mest med høsten er at endelig kommer de norske rotgrønnsakene! Det skal vi hylle i denne retten og feirer med litt brunet ”nøttesmør” og byggperler fra Holli Mølle.

 66. Rødbetsuppe med cottage cheese og aspargesbønner
  Rødbetsuppe med cottage cheese og aspargesbønner

  I vårt kalde klima her i Norge er vi evig takknemlige for våre rotgrønnsaker. Lagringsdyktige og kan vare gjennom hele den lange vinteren – og endelig er sesongens rødbeter her! I denne suppen steker vi grønnsakene i ovnen først for å få frem rotgrønnsakenes naturlige sødme. Håper det smaker!

 67. Sopprisotto med fennikel og ruccola
  Sopprisotto med fennikel og ruccola

  Det er få ting som smaker så godt som en god risotto, og det er få retter som setter så mye følelser i sving hos kokker. Alle hevder at deres fremgangsmåte og oppskrift er den riktige. På en restaurant i Oslo på nittitallet var det en episode hvor to kokker endte opp i et blodig basketak over hvem som laget den perfekte risottoen. Vi nevner ikke hvilken restaurant dette var. Her er vår oppskrift på hverdags-risotto – og ja, vi er villig til å slåss for den!

 68. Crêpes med sjampinjong, kantarell og grønnkål
  Crêpes med sjampinjong, kantarell og grønnkål

  Crêpe er det franske ordet for tynne pannekaker – og pannekaker trenger ikke bare være søte. Dette er en salt variant med lett kremet sopp og grønnkål. Og når skogens gull, kantarellen, er her har den selvfølgelig plass i en rett som denne.

 69. Falafel med krydret ris og agurkrømme
  Falafel med krydret ris og agurkrømme

  I alle våre oppskrifter der vi bruker kikertmel kan du alltids erstatte det med det melet du har for hånd. Men det er ikke uten hensikt vi bruker kikertmel. Dette er nemlig en utrolig fin måte å få inn enda en proteinkilde i vegetariske retter, og det bidrar til at du får alle de aminosyrene du behøver.

 70. Indisk Daal
  Indisk Daal

  Daal-hvaforno? Daal er en klassisk indisk linsegryte, og her har vi latt oss inspirere av ”Tarka Daal”, som er en av de vanligste rettene i Nord India. Vi elsker også røde linser fordi de er kjappe å koke, fulle av proteiner og lett for kroppen å fordøye.

 71. Bakt gulrot- & potetsuppe med hirsebrød
  Bakt gulrot- & potetsuppe med hirsebrød

  Høsten er vår favorittårstid. Vakre farger, sesongens rotgrønnsaker og en god hjemmelaget suppe å varme seg på. Gulrøtter er også manges favoritt blant rotgrønnsakene, kanskje fordi den smaker så søtt, er rik på vitamin A og kan tilberedes på utallige måter? Når vi i tillegg baker grønnsakene i ovnen får vi frem enda mer av den gode sødmen - som vi enkelt frisker opp med et hint av ingefær og rømme.

 72. Gratinert blomkål- & brokkoli
  Gratinert blomkål- & brokkoli

  Gratinert blomkål er en herlig klassiker som mange kanskje husker fra 80-tallet. Nå er det ikke bare norsk blomkålsesong, men den norske brokkolien er også på sitt beste – så da kan man jo nesten ikke unngå å lage en rett som denne.

 73. Blomkålstek med blåmuggost
  Blomkålstek med blåmuggost

  Hos oss i Kolonihagen legges det ekstra mye vekt på grønnsakene i disse dager, i sammenheng med vår vegetarmiddagskasse. Her er et middagstips til hvordan du enkelt kan kutte ned på kjøtt i hverdagen og få et riktig smakfullt måltid, som selv kjøttelskere vi elske.

 74. Kremet kantarelltoast
  Kremet kantarelltoast

  På høsten fylles skogen med gull. Gullet er kanskje bedre kjent for noen som kantareller. her kommer oppskrift på noe av det enkleste og beste vi vet. Lag til deg selv og nyt, eller lag mindre porsjoner og server som forrett.

 75. Rødbete- og kikertburger med avocadosalsa og søtpotet
  Rødbete- og kikertburger med avocadosalsa og søtpotet

  Nå er norske rødbeter på sitt beste, derfor har vi laget denne saftige burgervarianten på norske biodynamiske rødbeter fra Fokhol Gård og burgerbrød fra vårt eget bakeri på Lilleborg.

 76. Hvit bønnesuppe med Rørosrømme og stekte grønnsaker
  Hvit bønnesuppe med Rørosrømme og stekte grønnsaker

  Å lage suppe av smørbønner er supergodt! Ikke bare smaker det godt – det er også proteinrikt og gir en fløyelsfin kremet konsistens når den blendes.

 77. Grønnsaks- pytt i panne med svartkål, stekt egg & syltet agurk
  Grønnsaks- pytt i panne med svartkål, stekt egg & syltet agurk

  Svartkålen er på lik linje med grønnkål en supergrønnsak når det kommer til næringsinnhold. Italienere har spist den såkalte ”cavolo nero” i generasjoner og nå begynner det (endelig) også bli vanligere å dyrke denne superkålen også i Norge.

 78. Grønn wok med kokos og vermicellinudler
  Grønn wok med kokos og vermicellinudler

  Vermicelli er vietnamesiske risnudler som blir utrolig gode sammen med denne sausete woken. Når du lager middagen må du også ikke glemme å bruke hele brokkolien. Det er ikke bare toppen av brok- kolien som kan brukes, stilken er minst like fin som resten - ikke bare full av smak, men også veldig næringsrik og full av C-vitamin.

 79. Potet- og purreløksuppe med stekt grønnkål og linser
  Potet- og purreløksuppe med stekt grønnkål og linser

  Vichyssoise” er en klassisk kremet potet- og purreløksuppe, som kan like godt spises kald som varm. Her har vi laget en variant med bacon og hirsebrød fra eget bakeri – og ja, det er lov å dyppe brødet i suppen!

 80. Rotgrønnsaksrösti med bønnegryte og fetaost
  Rotgrønnsaksrösti med bønnegryte og fetaost

  Her er vår variant av den klassiske sveitsiske potetretten; Rösti. Her kan man variere rotgrønnsakene og prøve seg frem neste gang man lager det. Det eneste du bør tenke på er at du har nok potet i, da det er stivelsen i poteten som binder det hele sammen.

 81. Meksikansk grillet mais- & quinoasalat
  Meksikansk grillet mais- & quinoasalat

  Dette er noe av det beste du kan servere med tacoen din, og lager du dette til familie og venner kan vi garantere deg jubel!

 82. Meksikansk rødkålslaw med honning- & limevinaigrette
  Meksikansk rødkålslaw med honning- & limevinaigrette

  En frisk og god salat som smaker like godt til fredagstacoen som sommerens grillmat!

 83. Middagstips | 3 salsaer til taco
  Middagstips | 3 salsaer til taco

  Den tomatsalsaen vi kjøper på glass i butikken til taco er en innkokt salsa, mens her gir vi deg oppskrifter på 3 rå og friske salsaer. Pico de Gallo, på spansk, er en meksikansk salat som brukes som tilbehør til en rekke tradisjonelle matretter. Vi elsker salsaen både til taco og som en salat til grillmaten. Det finnes utallige varianter av pico de gallo med forskjellige frukter, med avocado og agurk. Så har du rester av diverse grønnsaker eller frukt i kjøleskapet er det bare å la fantasien slå seg løs. Her er våre tre varianter:

 84. Middagstips | 3 dipper til taco
  Middagstips | 3 dipper til taco

  Her har vi funnet frem den klassiske guachamolen og utfordret den grønne dippen med litt paprika for en spennende variant! I mexico bruker man også mye bønner og vi kunne derfor ikke unnlate en klassisk sort bønnedip. Håper det smaker!

 85. Linseform med paprika og squash
  Linseform med paprika og squash

  Her kommer en oppskrift på en fyldig og deilig grønnsaksform fylt med linser. Har du det litt travelt i dag kan dette også lages til en linsegryte – tilsett heller linsene sammen med tomatene etter grønnsakene er stekt og la det koke så lenge du orker og server cottage cheese på siden.

 86. Taco med stekt aubergine og avocado-slaw
  Taco med stekt aubergine og avocado-slaw

  Aubergine er en veldig anvendelig grønnsak som blir saftig under tilberedning, med et fruktkjøtt som er mykt og mild på smak. Aubergine er super å bruke i kjøttfrie retter eller som tilbehør til middagen. Med en frisk avocado-slaw med smak av lime er dette den ultimate grønnsakstacoen!

 87. Tomatsuppe med kikerter og brød
  Tomatsuppe med kikerter og brød

  Tomatsuppe er både lettvint og utrolig smakfullt. Etter å ha laget tomatsuppe fra bunnen selv vil du kjapt innse at det er vel så lettvint som å kjøpe en pose på butikken. For å gjøre det enda mer lettvint og gi suppen masse kraft fra grønnsakene dropper vi finhakkingen og bruker heller et rivjern – da får du masse smak, og trenger heller ingen buljong. Sammen med proteinrike kikerter og brød fra eget bakeri blir dette et skikkelig måltid!

 88. Bønnegrateng med mais og ost
  Bønnegrateng med mais og ost

  Bønner er modne frø av belgvekster. Disse er frukt av planter i erteblomstfamilien, blant annet alfalfa, erter, bønner, linser, lupiner og peanøtter. Belgfruktene er fulle av viktige næringsstoffer og antioksidanter, de har lav glykemisk indeks og stort sett lite fett, i tillegg er de gode vegetabilske kilde til proteiner.

 89. Sommerlig vermicellisalat
  Sommerlig vermicellisalat

  Nå som sol og sommer nærmer seg med stormskritt – kommer vi med en lett og frisk sommer- salat med risnudler. Retten er like smakfull som enkel å lage!

 90. Polentakaker med cottage cheese i fyldig tomatsaus
  Polentakaker med cottage cheese i fyldig tomatsaus

  Polenta er en kremet maisstappe som ofte brukes istedenfor ris og pasta i det italienske kjøkken. I denne retten lar vi polentaen sette seg slik at man kan kutte ut små kaker – men prøv gjerne også å servere nykokt polenta som tilbehør til middagen. Man kan også koke den med litt buljong, hvitløk eller revet gulrot for ekstra smak.

 91. Indisk gryte med grønnsaker og ris
  Indisk gryte med grønnsaker og ris

  Vi har laget vår egne indiske kryddermiks med koriander, gurkemeie og garam masala. Kanskje vi til og med skal kalle det for Kolonihagens karri? For det er rett og slett det ordet karri betyr: kryddermiks! Karrikrydderet du er vant til fra butikkhyllen består gjerne av en hel del flere krydder enn vår blanding her, men det betyr ikke at denne retten har noen mangel på smak!

 92. Kikertesalat med gul pesto
  Kikertesalat med gul pesto

  Dette er ukens kjappeste – en fyldig og sommerlig salat nå som solen endelig skinner. Som enhver god salat er den veldig enkel å lage, men fylt med de beste råvarene.

 93. Rødkåltikki med burgerbrød og salsa
  Rødkåltikki med burgerbrød og salsa

  Tikki? Høres kanskje rart ut, men dette er enkelt og greit en grønnsaksburger som er basert på potet. Tikki stammer fra Nord India og er også veldig populært i Pakistan og Midt Østen. Ordet tikki betyr ”croquette” som igjen er en potetkake som gjerne er fritert. Vi har gjort vår vri på tikkiburgerern med rødkål og droppet frityroljen. Håper det smaker!

 94. Gratinert purre med speltperler og ovnsbakt potet
  Gratinert purre med speltperler og ovnsbakt potet

  Purre er en lang løkplante og blant de mildeste av dem alle. Den er uunnværlig i supper, gryter, kraft og fonder. I denne oppskriften bruker vi kun det hvite på purre til gratinering, men ikke kast de grønne toppene! Hele grønnsaken kan spises og de grønne bladene egner seg svert godt i supper og gryter. Bare husk å skyll den godt, for det lurer seg ofte en del jord inni kriker og kroker.

 95. Pasta med grønnkål, aubergine, løk og fløte
  Pasta med grønnkål, aubergine, løk og fløte

  Grønnkål har blitt en skikkelig snakkis - men ikke uten grunn! Grønnkål er nemlig en skikkelig næringsbombe. Den er dessuten like god til middag som til frokost. Tilsett grønnkål i smoothien din for en ekstra boost, lag grønnkålchips, stek i en panne med litt hvitløk og olje, lag pesto eller ha rå i salat.

 96. Potet- & løksuppe med grønnkål og spelt
  Potet- & løksuppe med grønnkål og spelt

  Det kan virke som veldig mye løk i denne suppen, men når løken blir godt brunet vil den gi den deiligste søte smaken til suppen. Løk er en naturlig del i de fleste retter, men spiller sjelden hovedrollen. I denne suppen får løken all den oppmerksomheten den fortjener. Løken vår er Biodynamisk og kommer fra Fokhol Gård i Stange.

 97. Gresk pastasalat med Fetaost og oliven
  Gresk pastasalat med Fetaost og oliven

  Feta (gresk: φέτα) er en tradis- jonell syrnet ost laget av saue- eller geitemelk. Osten blir så modnet og lagret i saltlake, som er den væsken er inni pa- kken. For at osten kan kalles ”Feta” må ystemelken utelukkende komme fra de geografiske områdene: Makedonia, Thrakia, Epirus, Thessalia, Stereá Elláda, Peloponnes eller Lesbos. Vi elsker den litt syrlige smaken og teksturen av osten – som passer perfekt å smuldre i alle mulige salater!

 98. Tomat- og bønnegryte med egg
  Tomat- og bønnegryte med egg

  Dette er vår vri på retten Shakshouka (Hebraisk:הקושקש) – en rett hvor man posjerer egg rett i en tomatsaus. Retten har trolig jødisk opprinnelse og stammer fra Libya i Nord Afrika. Retten tilberedes gjerne i en jerngryte- eller panne som settes rett inn i ovnen, men dersom du ikke har det kan du også bruke en ildfast formeller små porsjonsformer.

 99. Potetomelett med brokkoli
  Potetomelett med brokkoli

  Kall det gjerne spansk omelett el- ler ”tortilla de patatas” – en klassisk spansk rett som du kanskje har smakt tidligere som tapas. Vi har såklart gjort vår egne vri på retten slik at den er kjapp og enkel å lage. Vi serverer den i tillegg med litt frisk salat og brokkoli.

 100. Linsegryte med kokos
  Linsegryte med kokos

  Dette er en av de enkleste, men likevel mest smakfulle rettene vi har laget. Ved å koke linsene direkte inn i gryten får du også en herlig kremete og tykk gryte.

 101. Patatas bravas
  Patatas bravas

  Patatas bravas er en klassisk spansk tapasrett som enten serveres med en tomatsaus eller alioli. Vi har gjort vår egne lille vri på retten ved å tilsette masse gode grønnsaker og proteiner fra cottage cheese og kikerter.

 102. Ramen & sobanudler
  Ramen & sobanudler

  Ramen ( ラーメン / 拉麺 ), lånt gjennom japansk fra kinesisk lā miàn som betyr «strukne nudler», er en type japansk nudlerrett som først oppsto i Kina på 1600-tallet. Retten ble i nyere tid integrert i japansk matlagning og har blitt svært populære i andre deler av verden de siste årene. Vanligvis serveres nudlene med en god del tilbehør i en kraft som tar lang tid å tilberede. Vi har gjort vår vri på Ramen med bokhvetenudler og rød curry.

 103. Paprikasuppe med bønnesalat
  Paprikasuppe med bønnesalat

  All paprika begynner som grønn. Noen forblir grønne, mens andre skifter farge til rød, gul, orange, hvit eller mørk fiolett. Rød paprika inneholder tre ganger så mye C-vitamin som appelsin, mens den grønne inneholder dobbelt så mye. Mye av vitaminene i grønnsaker forsvinner ved varmebehandling, så pass på at du også alltid får i deg litt rå grønnsaker.

 104. Ratatouille med linser
  Ratatouille med linser

  Ratatouille (uttales rata’toj) er en klassisk fransk grønnsaksstuing fra Provence. Denne middagsretten tar litt lenger tid å lage, men alt den krever av deg er litt grønnsakskutting og så vil ovnen gjøre resten av jobben. Lag denne retten en dag du kan spise litt senere, eller se tips nederst i menyen for å få ned steketiden.

 105. Bakt potetpuré med smørbønner, ost og honningsyltede grønnsaker
  Bakt potetpuré med smørbønner, ost og honningsyltede grønnsaker

  Til tross for navnet, er ikke søtpoteten i slekt med poteten, selv om den også stammer opprinnelig fra Sør-Amerika. Søtpoteter er fantastisk næringsrike og en av de beste grønnsakene du kan spise. Ikke bare er søtpoteten rik på karotenoider, vitamin C, fiber og kalium, men den er også svært allsidig – la fantasien gå fri og bruk mer søtpotet!

 106. Knekkebrød
  Knekkebrød

  Få en sunn og god start på dagen med hjemmelagede knekkebrød. Denne oppskriften tillater også litt freestyling - så bruk litt mer eller mindre av det du har i kjøkkenskapet.

 107. Stekt ris med squash og kikert- & fetasalat
  Stekt ris med squash og kikert- & fetasalat

  Dette er vår kjappe variant av den klassiske stekte risen. Har du tid er det best å bruke ris som er kokt en dag i forveien og blitt helt avkjølt i kjøleskapet. Dette er ikke et must akkurat nå – men et godt tips til neste gang du skal lage stekt ris eller nudler.

 108. Søtpotet- & purresuppe med linser
  Søtpotet- & purresuppe med linser

  Til tross for navnet, er ikke søtpoteten i slekt med poteten, selv om den også stammer opprinnelig fra Sør- Amerika. Søtpoteter er fantastisk næringsrike og en av de beste grønnsakene du kan spise. Ikke bare er søtpoteten rik på karotenoider, vitamin C, fiber og kalium, men den er også svært allsidig – la fantasien gå fri og bruk mer søtpotet!

 109. Burger med tofu og kikerter
  Burger med tofu og kikerter

  Kolonihagen bakeri finner du på Lilleborg i Oslo, i kjelleren på en gammel tønnefabrikk. Her baker vi med rent økologisk mel i posen. Når vi ikke triller burgerbrød ønsker vi velkommen til vår lille kafé og butikkutsalg. Første lørdag i hver måned tar vi også frem grillen! Ta turen langs akerselven nå som solen titter frem og det er vår i luften.

 110. Pastaform med tomat og bønner
  Pastaform med tomat og bønner

  En lettvint “alt-i-ett” rett for den hektiske hverdagen. Har du rester av grønnsaker du gjerne skulle tryllet bort er det bare å tilsette fremfor å kaste.

 111. Quesadillas med kidneybønner og avocado
  Quesadillas med kidneybønner og avocado

  Quesadilla er en meksikansk matrett som lages av tortilla fylt med ost, bønner og annet godt fyll, sammen med salsa. Vi har gjort det lettvint for deg ved å steke de i ovnen. Du kan også steke de i en tørr panne til de begynner å få farge og osten smelter, snu og stek litt til på den andre siden. Dette tar litt lenger tid, men blir penere og mer autentisk.

 112. Quesadillas med bønner og Fosheim-ost
  Quesadillas med bønner og Fosheim-ost

  Quesadilla er en meksikansk matrett som lages av tortilla fylt med ost, bønner og annet godt fyll, sammen med salsa. Vi har hentet ut tortillalefsene fra taco-settet vårt for å servere dere denne smakfulle retten! Vi har forenklet retten ved å steke quesedillaen i ovnen – men er du i som- mermodus kan du også tenne grillen og grille quesedillaen på litt folie til den er gyllen på begge sider og osten er smeltet.

 113. Rødbeteterte med kikerter og fetaost
  Rødbeteterte med kikerter og fetaost

  Vi er stolte av å få våre beste biodynamiske rødbeter fra Fokhol Gård i Stange. I motsetning til grønnsakene i butikken har disse jord på seg! Jorden bidrar nemlig til at grønnsakene holder seg friske og bevarer all den gode smaken. Etter gamle prinsipper bruker Fokhol fortsatt arbeidshest i sin produksjon for å unngå kompakt- og næringsfattig jord – så denne jorden ønsker i hvert fall vi å ha på grønnsakene våre.

 114. Tomatsuppe med smørbønner, cottage cheese og hirsebrød
  Tomatsuppe med smørbønner, cottage cheese og hirsebrød

  Tomatsuppe er både lettvint og utrolig smakfullt. Etter å ha laget tomatsuppe fra bunnen selv vil du kjapt innse at det er vel så lettvint som å kjøpe en pose på butikken. Med vårt bakeri sitt hirsebrød, smørbønner og cottage cheese blir dette et skikkelig måltid!

 115. Gulrotpolenta med stekte grønnsaker
  Gulrotpolenta med stekte grønnsaker

  Polenta er en kremet maisstappe som ofte brukes istedenfor ris og pasta i det italienske kjøkken. Vi har utfordret den litt ved å tilsette hvitløk og gulrot – og du kan også bruke fantasien til å smaksette polentaen på alle mulige måter. Prøv å koke den med litt buljong, eller hva med å tilsette litt revet parmesan eller grillet paprika når dener ferdigkokt? Man kan også koke polenta dagen i forkant slik at den får avkjølt seg og stivnet. Kutt så ut små lapper eller terninger og stek i pannen.

 116. Påskesuppe med ingefær og appelsin
  Påskesuppe med ingefær og appelsin

  Her gir vi dere smaken av påske med gulrotsuppe med appelsin og ingefær. Gulrøtter er manges favoritt blant rotgrønnsakene, kanskje fordi den smaker så søtt og kan tilberedes på utallige måter. Gulrot er rik på A vitamin i form av betakaroten.

 117. Focacciapizza med smørbønner og Fosheim-ost
  Focacciapizza med smørbønner og Fosheim-ost

  Focacciaen er håndlaget av vårt bakeri på det beste økologiske urkornet fra Holli Mølle. Urkorn er gamle kornsorter som da har fått beholde sine opprinnelige egenskaper intakt, både med henhold til næringsinnhold og dyrkningsteknikk.

 118. Gulrotsuppe med ingefær & appelsin, focaccia og egg
  Gulrotsuppe med ingefær & appelsin, focaccia og egg

  Her gir vi dere en liten forsmak på påske med gul suppe med appelsin. Gulrøtter er manges favoritt blant rotgrønnsakene, kanskje fordi den smaker så søtt og kan tilberedes på utallige måter. Gulrot er rik på A vitamin i form av betakaroten. To-tre gulrøtter dekker faktisk dagsbehovet for vitamin A.

 119. tacogryte med tortillalefser, Rørosrømme og koriander
  tacogryte med tortillalefser, Rørosrømme og koriander

  Vi har utviklet vårt eget tacokrydder til vårt nye taco-kit, som snart kommer i nettbutikken. Og det er som navnet tilsier – et krydder. Vi har funnet den perfekte harmonien mellom de forskjellige krydderne som gir den beste smaken. Ingen E’er, ingen stivelse eller andre fyllstoffer. Krydder. Slik det skal være.

 120. GLUTENFRI | Falaffel med rissalat og Rørosyoghurt
  GLUTENFRI | Falaffel med rissalat og Rørosyoghurt

  I alle våre oppskrifter der vi bruker kikertmel kan du alltids erstatte det med det melet du har for hånd. Men det er ikke uten hensikt vi bruker kikertmel. Dette er nemlig en utrolig fin måte å få inn enda en proteinkilde i vegetariske retter, og det bidrar til at du får alle de aminosyrene du behøver.

 121. Soppsuppe med skjørost- & kikertsalat
  Soppsuppe med skjørost- & kikertsalat

  Aromasopp er en ung portobellosopp der hatten ennå ikke har sprunget ut. Aromasopp må lagres mørkt og kjølig. Aromasopp er fattig på kalorier, men en god kilde til kostfiber, fosfor, kalium, niacin og D-vitamin.

 122. Gratinert grønnsaksform med fetaost og bønner
  Gratinert grønnsaksform med fetaost og bønner

  Aubergine er en veldig anvendelig grønnsak som blir saftig under tilberedning, med et fruktkjøtt som er mykt og mild på smak. Aubergine er super å bruke i kjøttfrie retter eller som tilbehør til middagen. I denne retten har vi puttet alt kruttet inn i én og samme form. Masser av grønnsaker sammen med kidneybønner og fetaost som er proppet med proteiner – så her har du virkelig en alt-i-ett form.

 123. Pasta med paprikasaus og bakt sellerisalat med linser & skjørost
  Pasta med paprikasaus og bakt sellerisalat med linser & skjørost

  Skjørost er en skikkelig ”proteinbombe”; sunn, mettende og nesten fettfri. Skjørost er en ferskost laget av syrnet skummet mjølk og mjølkesyrekultur, helt uten andre tilsetninger. Navnet kommer av det gammelnorske ordet ”skyr” som betyr sur og har røtter helt tilbake til vikingtiden

 124. Falaffel med couscoussalat og Rørosyoghurt
  Falaffel med couscoussalat og Rørosyoghurt

  I alle våre oppskrifter der vi bruker kikertmel kan du alltids erstatte det med det melet du har for hånd. Men det er ikke uten hensikt vi bruker kikertmel. Dette er nemlig en utrolig fin måte å få inn enda en proteinkilde i vegetariske retter, og det bidrar til at du får alle de aminosyrene du behøver.

 125. Gratinert aubergine med hirsesalat
  Gratinert aubergine med hirsesalat

  Aubergine er en veldig anvennelig grønnsak som blir saftig under tilberedning, med et frukkjøtt som er mykt og mild på smak. Aubergine er super å bruke i kjøttfrie retter eller som tilbehør til middagen.

 126. Wraps med hirsefalaffel og Rørosrømme
  Wraps med hirsefalaffel og Rørosrømme

  Vi har virkelig fått smaken på hirse! Hirse er naturlig glutenfritt og er rikt på silisium, magnesium, fosfor, kalium og jern. Når du koker hirsen blir den også klebretei konsistensen - og egner seg derfor perfekt til å lage falaffel av! Du behøver ikke noe ekstra egg eller mel for å binde disse små godsakene.

 127. Blomkål- & linse- suppe med to sorter potet og rugbrød
  Blomkål- & linse- suppe med to sorter potet og rugbrød

  Når minusgradene kryper innover er det deilig med en god og varmende suppe. For å gjøre denne suppen til et skikkelig måltid blender vi inn linser og serverer med håndlaget chorizopølse fra Metervare, potet og søtpotet.

 128. Omelett med potet, løk og brokkoli
  Omelett med potet, løk og brokkoli

  Les mer om eggene vi har brukt i denne omeletten inne på "våre produsenter". De er fra ingen andre enn Runar Sørli. Økologiske såklart! For å kunne lage potetomelett kjapt og gæli, har vi også “sous vide ́d” potetene for deg. Det betyr at de er vaku- umert og lagt i vannbad til de er ferdig. Det gjør det superenkelt for deg å lage mat - og all næringen blir bevart.

 129. Risvermicelli med kikerter og karrisaus
  Risvermicelli med kikerter og karrisaus

  Karri betyr krydderblanding og kommer i mange varianter. Krydderet består typisk av sterke og aromatiske krydder, slik som gurkemeie, pepper, koriander, cayennepepper, ingefær, kanel, spisskummen med mer. Du bruker det du liker best - indisk eller thai? krydder eller paste? Valget er ditt!

 130. Potetomelett med fennikel-, paprika- & tomatsalat
  Potetomelett med fennikel-, paprika- & tomatsalat

  Les mer om eggene vi har brukt i denne omeletten inne på "våre produsenter". De er fra ingen andre enn Runar Sørli. Økologiske såklart! For å kunne lage potetomelett kjapt og gæli, har vi også “sous vide ́d” potetene for deg. Det betyr at de er vaku- umert og lagt i vannbad til de er ferdig. Det gjør det superenkelt for deg å lage mat - og all næringen blir bevart.

 131. Barnas | Potetomelett med løk og brokkoli
  Barnas | Potetomelett med løk og brokkoli

  Les mer om eggene vi har brukt i denne omeletten inne på "våre produsenter". De er fra ingen andre enn Runar Sørli. Økologiske såklart! For å kunne lage potetomelett kjapt og gæli, har vi også “sous vide ́d” potetene for deg. Det betyr at de er vaku- umert og lagt i vannbad til de er ferdig. Det gjør det superenkelt for deg å lage mat - og all næringen blir bevart.

 132. Kokosgryte med røde linser og ris
  Kokosgryte med røde linser og ris

  Dette er ukens kjappeste. Ris og kokos går hånd i hånd. Vi har også gjemt litt ekstra pro- teiner inn i kokosgryten med røde linser. Lettvint og smak- fult!

 133. Løksuppe med brød og gratinert ost
  Løksuppe med brød og gratinert ost

  Løk er en naturlig del i de fleste retter, men spiller sjelden hovedrollen. I denne suppen får løken all den oppmerksomheten den fortjener. Løken vår er Biodynamisk og kommer fra Fokhol Gård i Stange. 

 134. Vintergryte med sopp og rosenkål
  Vintergryte med sopp og rosenkål

  Inspirert av det tradisjonelle norske kjøkken med sesongens rosenkål, biodynamiske poteter fra Fokhol Gård og hjemmerørt tyttebærsyltetøy. Høsten i et nøtteskall. Synes du det høres rart ut med brunost i en middagsrett? Har du brunost i kjøleskapet, kan vi ikke anbefale nok å tilsette det i retten! Gjerne en god, fyldig og mørk en.

 135. Gresskarsuppe med purre og sei
  Gresskarsuppe med purre og sei

  Ikke ta deg bryet med å skrelle gresskaret. På hokaido gresskar kan skallet fint spises, og dessuten er det der mye av næringen ligger. Lettvint, sunt og godt!

 136. Kjapp grønnsakscarbonara med Rørosrømme
  Kjapp grønnsakscarbonara med Rørosrømme

  Ingenting får frem smaker bedre enn fett, så vi har gitt retten litt ekstra bein å stå på med økologisk Rørosrømme. Økologisk Rørosrømme er en langtidssyrnet rømme, laget etter samme resept som ble brukt på setrene i Røros-traktene. Kyrene som har gitt oss rømmen får gå fritt ute, beite gress og spise sunt og variert. Ikke glem at man blir det man spiser, og det gjelder dyr også. Økologisk rømme er derfor rikere på sunne fettsyrer – så ikke være redd for litt ekstra fett, tenk heller på hvor fettet kommer fra.

 137. Pai med ost fra Valdres og hirsesalat
  Pai med ost fra Valdres og hirsesalat

  Denne paibunnen er bakt med ren lidenskap av Kolonihagen Bakeri. Når vi baker bruker vi ingen kunstige tilsetningsstoffer, og det gir brødene og bakevarene våre et naturlig lavt gluteninnhold. Alt for å skape rene håndtverksprodukter og best mulig smak.

 138. Bokhvetefusilli i form med tomatsaus og grønnsaker
  Bokhvetefusilli i form med tomatsaus og grønnsaker

  For å lage lasagne på 30 minutter må man trylle. Vi har tilpasset oppskriften litt og laget en superkjapp lasagne med proteinrik bokhvetepasta. Resultatet er en smakfull, sunn og kjapp oppskrift!

 139. Pastinakksuppe med couscous
  Pastinakksuppe med couscous

  Nå har minusgradene begynt å krype innover og da er det deilig med en god og varmende suppe. For å gjøre denne suppen til et skikkelig måltid serverer vi det med couscous og vårt eget hirsebrød fra Kolonihagen bakeri, og frisker det hele opp med litt eple.

 140. Kjapp fried rice med erter og reddik
  Kjapp fried rice med erter og reddik

  Dette er vår kjappe variant av den klassiske stekte risen. Har du tid er det best å bruke ris som er kokt en dag i forveien og blitt helt avkjølt i kjøleskapet. Dette er ikke et must akkurat nå – men et godt tips til neste gang du skal lage stekt ris eller nudler.

 141. Sør-Amerikansk kokosgryte med linser
  Sør-Amerikansk kokosgryte med linser

  En varmende og syrlig gryte inspirert av Sør-Amerika. Ikke alle barn synes det er like gøy med en “alt-i-ett” gryte. Da kan du frese løk, chili. Så tilsette tomat og kokos. Kok opp og kjør med en stavmikser til en slett saus. Damp eller stek grønnsakene ved siden av. Mengden chili kan du også justere selv etter hvor sterk du og din familie liker maten.

 142. Vegetarpizza med sopp og ruccola
  Vegetarpizza med sopp og ruccola

  Disse pizzabunnene er bakt på økologisk urkornmel, håndtrillet og formet på vårt eget bakeri. Vi har valgt å lage en rå tomatsaus. Det gir god syre og friskhet til pizzaen, samtidig som matlagingen blir lettvint! Smak enkelt til knust tomat med litt salt og pepper - og gjerne litt finhakket hvitløk om du har.

 143. Kremet grønnsaksgryte med speltperler
  Kremet grønnsaksgryte med speltperler

  Skjørost er en skikkelig proteinbombe; sunn, mettende og nesten fettfri. Skjørost er en ferskost laget av syrnet skummet mjølk og mjølkesyrekultur, helt uten andre tilsetninger. Navnet kommer av det gammelnorske ordet ”skyr” som betyr sur. Surmjølksostene har røtter tilbake til viktingtida og ble brukt lenge før søtmjølksostene som er vanlige i dag.

 144. Grønnsaksmoussaka med couscous
  Grønnsaksmoussaka med couscous

  Denne retten varmer virkelig en kald vintersdag. Moussaka er en tradisjonell gresk rett som vi har laget vår egne vegetariske versjon av. Med de tradisjonelle middelhavssmakene av aubergine og tomat, sammen med vår lille tvist av søtpotet. Håper det smaker!

 145. Selleriburger med blåmuggost og tomatsalsa
  Selleriburger med blåmuggost og tomatsalsa

  Stekt selleri blir søtt og godt, og er det perfekte grunnlaget for en grønnsaksburger. La den gjerne bli litt svidd i pannen så får du en ekstra god stekt smak. Tilslutt balanseres det søte fra sellerien perfekt med det salte i blåmuggosten. Sellerien er biodynamisk og kommer fra Fokhol gård. Burgerbrødene er håndtrillet av våre egne bakere og bakt på økologisk urkorn. En bærekraftig burger du kan spise med god samvittighet.

 146. Bønnekebab med wraps fra Hemsedal
  Bønnekebab med wraps fra Hemsedal

  Vi elsker wrapsene til Hemsedal Flatbrødbakeri! Alt de lager stekes, en etter en, på en jerntakke. Dette er en av de eldste måtene å lage mat på, og de bruker ingen snarveier i sin produksjon. Alle deiger og rører blir laget fra bunnen av, fra førsteklasses økologiske råvarer, uten kunstig tilsetning. Ekte håndverk - det kjenner du på smaken!

 147. Ovnsbakte grønnsaker med stekt rødkål
  Ovnsbakte grønnsaker med stekt rødkål

  Det er gresskarsesong, og det er vi glade for! Det er både smakfullt, søtt og godt - men også utrolig enkelt å tilberede, for du behøver nemlig ikke å fjerne skallet. Husk også at det er i skallet mye av næringsstoffene sitter, så behold det gjerne på. Vi får våre norske økologiske Hokaido gresskar fra Rosnes gård.

 148. Wok med nudler & tofu
  Wok med nudler & tofu

  Denne rettet er fylt med deilig smak fra grønnsakskraften, og rikelig med proteiner fra tofu og bokhvetenudler. Stek gjerne løken og soppen litt hardt i pannen, så får du frem litt ekstra smak til kraften.

 149. Couscous med grønnsaker og tzatsiki
  Couscous med grønnsaker og tzatsiki

  Denne retten kan også være en liten inspirasjon til en annen dag du ønsker å bruke opp grønnsaker du har i kjøleskapet. Stekte grønnsaker og couscous blir til en herlig salat med preg av middelhavet - og med en syrlig tzatsiki med linser så får du itilegg rikelig med proteiner og fyll.

 150. Frittata med brokkoli og fetaost
  Frittata med brokkoli og fetaost

  Hønene til Runar Sørli lever lykkelige liv og bestemmer selv om de vil være inne i hønsehuset eller ute i frisk luft. De får spre sine vinger, følge sine naturlige instinkter og får kun økologisk fôr som er høstet på egne jorder. Dette gir dyrene det beste grunnlaget, og eggene den beste smaken.

 151. Mulligatawnysuppe med fusilli, egg og spelt
  Mulligatawnysuppe med fusilli, egg og spelt

  Mulligatawny er enkelt og greit en god og varmende currysuppe, med et fancy navn. Du har kanskje hørt om suppen fra nyttårsklassikeren Grevinnen og hovmesteren? Det finnes utallige varianter av denne suppen. Vi har laget en litt enklere variant, uten alt for mange krumspring, men fyllt med mye god smak!

 152. Frokost | Tindvedkrem
  Frokost | Tindvedkrem

  Vi bare elsker smaken av tindved. For mange er dette en uoppdaget frukt som vokser i sandholdig jord, og gjerne langt nord. Planten har den egenskap at den tar nitrogen fra lufta, og dermed kan leve i relativt næringsfattig jord.

 153. Gratinert blomkål med salat
  Gratinert blomkål med salat

  Dette er en av våre favorittretter, og når vi testet den på kjøkkenet vårt klarte vi nesten ikke å slutte å spise! Sammen med bønnene får du rikelig med proteiner, fiber og langsomme karbohydrater fra speltperlene - Holli Mølle byr på så mye mer enn bare smak!

 154. Høstgryte med sopp og rosenkål
  Høstgryte med sopp og rosenkål

  Inspirert av det tradisjonelle norske kjøkken med sesongens rosenkål, biodynamiske poteter fra Fokhol Gård og hjemmerørt tyttebærsyltetøy. Høsten i et nøtteskall. Synes du det høres rart ut med brunost i en middagsrett? Har du brunost i kjøleskapet, kan vi ikke anbefale nok å tilsette det i retten! Gjerne en god, fyldig og mørk en.

 155. Chili sin carne med ris
  Chili sin carne med ris

  Her kommer en vegetarisk chiligryte med masse smak, vi har laget vår egen krydderblanding med oregano, kakao, paprika og cummin. I en autentisk chili er det også alltid med en liten skvett kaffe, tilsett gjerne sammen med tomatpassataen.

 156. Ertepletter med rødbete- og potetpuré
  Ertepletter med rødbete- og potetpuré

  Potetene og rødbetene i denne retten er Biodynamiske og kommer fra Fokhol Gård. Gården ligger i Stange vestbygd i et fruktbart åkerbruksdistrikt på solsiden av Mjøsa. Fokhol gård bevarer gamle tradisjoner og bærekraft, og bruker fortsatt arbeidshest til store deler av produksjonen.

 157. Pasta med tomatisert grønnsaksgryte og fetaost
  Pasta med tomatisert grønnsaksgryte og fetaost

  En enklere rett å lage skal du lete lenge etter. Men det betyr ikke kompromiss på smak eller næring! Vi har valgt fiberrik fullkornspasta fra Bio Italia for å gi en sunn og mettende pastarett. Den salte fetaosten vil krydre retten bra, så vær forsiktig med å salte sausen før du har smuldret over fetaosten.

 158. Gulrotsuppe med bønner, ingefær og appelsin
  Gulrotsuppe med bønner, ingefær og appelsin

  Gulrøtter er manges favoritt blant rotgrønnsakene, kanskje fordi den smaker så søtt og kan tilberedes på utallige måter. Gulrot er rik på A vitamin i form av betakaroten. To-tre gulrøtter dekker faktisk dagsbehovet for vitamin A, det ryktes også at man blir pen av å spise gulrot!

 159. Salat med rødbete og skjørost
  Salat med rødbete og skjørost

  Vi er stolte av å få våre beste biodynamiske grønnsaker fra Fokhol Gård i Stange. I motsetning til grønnsakene i butikken har disse jord på seg! Jorden bidrar nemlig til at grønnsakene holder seg friske og bevarer all den gode smaken.

 160. Blomkålsuppe med quinoa- og eplesalat
  Blomkålsuppe med quinoa- og eplesalat

  Nå har minusgradene begynt å krype innover og da er det deilig med en god og varmende suppe. For å gjøre denne suppen til et skikkelig måltid serverer vi det med proteinrik quinoa og kikerter, vårt egne hirsebrød fra Kolonihagen bakeri, og frisker det hele opp med litt eple.

 161. Sheperds pie med linser og søtpotetlokk
  Sheperds pie med linser og søtpotetlokk

  Sheperds pie er en tradisjonell engelsk rett som ble laget av sauegjeterne på landet. Denne retten er vel så enkel å lage vegetarisk og proteinet blir erstattet med linser. Vi har også gjort potetlokket litt sunnere ved å bruke søtpotet. Håper det smaker!

 162. Risotto med sopp og grønnkål
  Risotto med sopp og grønnkål

  Første steget til en god risotto er risen. Italienerne mener Carnaroli er den beste risen de kan lage risotto av, fordi riskornene kokes jevnt. Da kan ikke heller vi nøye oss med noe annet!

 163. Falaffel med hirsesalat og rørosyoghurt
  Falaffel med hirsesalat og rørosyoghurt

  I alle våre oppskrifter kan du alltids erstatte kikertmel med vanlig mel. Men det er ikke uten hensikt vi bruker kikertmel. Dette er nemlig en utrolig fin måte å få inn enda en proteinkilde i vegetariske retter, og det bidrar til at du får alle de aminosyrene du behøver.

 164. Hjertesalat med hirse, egg og cottage cheese
  Hjertesalat med hirse, egg og cottage cheese

  Dette er ikke en alminnelig salat med grønne blader. Denne er konstruert slik at man får en god metthetsfølelse, som varer. Med skikkelig fyll og flere proteinkilder som egg, hirse, yoghurt og cottage cheese.

 165. Wok med bokhvetenudler og stekt tofu
  Wok med bokhvetenudler og stekt tofu

  Visste du at bokhvete er en ypperlig proteinkilde? Bokhvete er nemlig et frø og ikke et korn eller beslektet til hvete i det hele tatt. Naturlig glutenfritt er det også. Kanskje ikke hva man hadde trodd, men da kombinert med tofu så har du rikelig med protein, fiber og langsomme karbohydrater. Akkurat det vi var på jakt etter.

 166. Fritatta med sopp og salat med røde linser
  Fritatta med sopp og salat med røde linser

  Sopp går hånd i hånd med denne eggekaken. Egg er kjent som et fullverdig protein og består av aboslutt alle aminosyrene vi behøver. Bedre blir det ikke. Med en fyldig salat ved siden av får du også godt med fiber og karbohydrater som gjør deg god og mett, og gir deg langvarig energi.

 167. Tomatsuppe med quinoa og egg | Glutenfri
  Tomatsuppe med quinoa og egg | Glutenfri

  Tomatsuppe er både lettvint og utrolig smakfullt. Etter å ha laget tomatsuppe fra bunnen selv vil du kjapt innse at det er vel så lettvint som å kjøpe en pose på butikken. Med litt økologiske middagsperler fra Holli Mølle og egg tilfører du også litt ekstra protein og fiber som gjør suppen mettende og næringsrik.

 168. Aubergine & kokosgryte med ris
  Aubergine & kokosgryte med ris

  Ris og karrigryter går hånd i hånd. Vi har også gjemt litt ekstra proteiner inn i kokosgryten ved å blende inn hvite bønner. Dette gir en kremete og god gryte, uten å måtte tilsette ekstra fløte.

 169. Fritatta med kantarell, salat og yoghurtdressing
  Fritatta med kantarell, salat og yoghurtdressing

  Kantarell - skogens gull! Vi har vært og plukket selv - men har du ikke anledning så finner du soppen også i våre matkasser når det er sesong.

 170. Middagstips | Blåbærvinaigrette
  Middagstips | Blåbærvinaigrette

  Her er en simpel oppskrift som virkelig kan piffe opp ”den kanskje litt kjedelige salaten”. Betydelig.

 171. Aubergine & kokosgryte
  Aubergine & kokosgryte

  Mye smak og aroma i en og samme gryte. Vi har også gjemt litt ekstra proteiner inn i kokosgryten ved å blende inn hvite bønner. Dette gir en kremete og god gryte, uten å måtte tilsette ekstra fløte. Ønsker du å forenkle oppskriften litt kan du også tilsette bønnene hele.

 172. Vietnamesisk risvermicellisalat med grønnsaker og mango
  Vietnamesisk risvermicellisalat med grønnsaker og mango

  Vermicelli er en vietnamesisk nuddelrett med friske smaker og sprø grønnsaker.

 173. Grønnsakscurry med couscous
  Grønnsakscurry med couscous

  Aromatisk grønnsaksgryte med mye smak!

 174. Lun spisskålsalat med butterbeans
  Lun spisskålsalat med butterbeans

  En frisk og sommerlig salat for en kjøttfri dag!

 175. Fullkornspasta med gulrot, perletomat og spinat
  Fullkornspasta med gulrot, perletomat og spinat

  En enkel-, frisk- og lett pastaoppskrift for sommeren.

 176. Myse-smudi med en tvist
  Myse-smudi med en tvist

  Myse! Hva er nå det? Jo, myse er et restprodukt ved osteproduksjon. Vil det bety at vi nå også skal lage vår egen ost? Jepp! Og der kom tvisten – den gode gamle 2 i 1!

 177. Grønnsaksmoussaka med quinoa
  Grønnsaksmoussaka med quinoa

  Moussaka er grekernes svar på lasagne. Vi har laget en ny vri på den klassiske rettet som er både lettvint og utrolig smakfull!

 178. Purreløk- og potetsuppe med røde linser og rugbrød fra Kolonihagen Bakeri
  Purreløk- og potetsuppe med røde linser og rugbrød fra Kolonihagen Bakeri

  En enkel, frisk og vårlig suppe.

 179. Middagstips | Ramsløk på tre måter
  Middagstips | Ramsløk på tre måter

  Dette er antagelig en av landets beste matskatter. Nordens hvitløk kan brukes til det meste og er utrolig næringsrik. Vi har tilberedt ramsløken på tre enkle vis.

 180. Falaffel med linsesalat og yoghurtdressing
  Falaffel med linsesalat og yoghurtdressing

  Å lage skikkelig falaffel er ingen spøk. Det lot seg dessverre ikke gjøre på under 45 minutter – men fortvil ikke! Vi har nemlig laget en rask og enkel variant av denne smakfulle klassikeren!

 181. Eggerøre | Frokost
  Eggerøre | Frokost

  Slik lager du en perfekt eggerøre!

 182. Majones | Oppskrift
  Majones | Oppskrift

  Lag din egen masjones eller remulade på 1-2-3.

 183. Frokost | Blåmuggomelett
  Frokost | Blåmuggomelett

  Hva er enklere, raskere og bedre enn en god omelett? Her er en av våre favoritter.

 184. Løksuppe med bønner og potet
  Løksuppe med bønner og potet

  Løk er en naturlig del i de fleste retter, men spiller sjelden hovedrollen. I denne suppen får løken all den oppmerksomheten den fortjener. Løken vår er Biodynamisk og kommer fra Fokhol Gård i Stange. 

 185. Tomatsuppe med rotspeltbrød fra Kolonihagen Bakeri
  Tomatsuppe med rotspeltbrød fra Kolonihagen Bakeri

  En sunn, kjapp og lettvint oppskrift med ferskt brød fra Kolonihagens egne bakeri.