Ahhhhhh, det er sommer og det er smoothie-tid. Masser av blendet frukt og yoghurt, og hva kan man nå ikke ha i. Men la oss prøve å gjøre det simpelt, men med en liten tvist.

Myse! Hva er nå det? Jo, myse er et restprodukt ved osteproduksjon. Vil det bety at vi nå også skal lage vår egen ost? Jepp! Og der kom tvisten – den gode gamle 2 i 1!

Slik gjør du:

DEL 1:
1.    Varm melken til 35 C.
2.    Tilsett sitronsaften.
3.    Varm melken opp til 35 C igjen.
4.    Sett melken på kjøl i 1 time.
5.    Hell massen over i et osteklede, eller et fuktig kjøkkenhåndkle, plassert oppi en sil, og la det drenere i ca. 4 timer.

Ja, da var så første del overstått, det var jo ikke så vanskelig. Hvor er mysen? Jo, det er den væsken som har rent av osten. Og nå kommer del 2 og den blir absolutt heller ikke vanskelig!

DEL 2:

Blend mysen sammen med frosne bær og honning til en smoothie. Og det var faktisk det!

Men vent nå litt. Hva med osten som ligger der og drenerer spør du? Ja nå skal du høre:

Vend massen inn med en klype salt, knip og snurr kledet sammen til en ball  og la den henge natten over med en bolle under.

Dagen etter er osten klar og hvis du vil ha et lite forslag til hva du kan bruke osten til, ja så kommer det her:

Bland den med Timian, basilikum, pepper, rosmarin, fennikel, ramsløk, hvitløk eller noe helt annet. Spis det på en skive godt brød, ha over tomatsalaten, vend det inn i nykokt pasta, eller i en kald pastasalat. Det er faktisk opp til deg. Betrakt det som en fri oppgave, la fantasien bestemme! Det er så simpelt at du skylder deg selv og familien å finne din favoritt. Så kom med det… hva er din favoritt?

Vanskelighetsgrad: Enkel
Porsjon: Gir ca. 1 liter


1 liter h-melk fra Røros
1 dl sitronsaft
250 g frosne jordbær
2 ss honning (eller etter smak)
en klype salt

Osteklede eller rent kjøkkenhåndkle
kjøkkenbolle
sil