God morgen!

(av: Jon-Frede Engdahl / gründer Kolonihagen)

Frokosten er sannsynligvis dagens mest forsømte måltid. Midt oppi unger, morgenstell, aviser og den obligatoriske kaffen eller tekoppen er ofte maten det som står nederst på listen og som må ordnes i en fei, fem minutter etter at du burde ha gått ut døren. Så drar du med deg morgenstresset utover formiddagen – i verste fall på tom mage – og ror deg kanskje i land til lunsj.

ella maja

Kjøp boken Frokost med Kolonihagen

Jeg vet hva jeg snakker om – jeg har vært der – og det gjør nok de fleste som prøver å kombinere familie med en hektisk hverdag.

Tid er en begrenset ressurs og det er ofte vanskelig å sette av nok til det som ikke har en tidsfrist, de tingene som ingen står og venter på eller som får umiddelbare konsekvenser hvis du ikke gjør dem. Og frokost er en sånn salderingspost som blir brukt for å få tidsregnskapet til å gå opp om morgenen.

I dag er jeg et frokostmenneske. Jeg klarer ikke å gå en dag uten, og på mange måter har den blitt et symbol på det gode liv for meg. Det er en måte å ta seg tid til hverandre på, å samles rundt bordet, kanskje bare i 10–15 minutter hver morgen, drikke en smoothie eller spise en frokostblanding som er noe mer enn det du får kjøpt i butikken.

Det gir energi, i stedet for å tappe deg for den, og jeg er overbevist om at også i tidsregnskapet så går dette i pluss i løpet av travle formiddagstimer.

På mitt kjøkken vil du aldri finne en mikrobølgeovn. Ikke fordi jeg er redd for stråling, eller hva som skjer med maten, men fordi jeg vil at maten skal ta litt tid. Ikke veldig mye lengre tid, men litt! Den tiden gir meg den roen jeg trenger i min egen hverdag.

Jeg vil gjerne male og lage min egen kaffe i stedet for å ha en app som setter i gang kaffen for meg. Det er mitt ritual. Finn et ritual du også.
Du må finne din egen form for ro, slik at de ekstra minuttene ikke føles stressende, men slik at du nyter dem.

Begynn i det små, si at «en gang i måneden skal vi i familien sette oss ned, lage en stor frokost og spise sammen». Gjør det sammen med de som du er aller nærmest og aller mest glad i.

å bare dekke til og å gjøre noe ekstra ut av måltidene når du har gjester, blir på en måte litt bakvendt; det er jo de du er aller mest glad i, som fortjener denne oppmerksomheten i hverdagen.

For meg er det også en måte å gi oppmerksomhet til de bøndene som leverer de råvarene og produktene som setter en ekstra spiss på morgenen for meg.

På samme måte som en frokost alene kan føles litt ensom, er det å være bonde også en ensom jobb.

Bøndene som Kolonihagen samarbeider med, produserer økologisk.

De jukser ikke med kunstgjødsel eller sprøytemidler, de gjør jobben ordentlig – og det fortjener de anerkjennelse for.

å dyrke mat eller ale opp dyr med økologiske metoder, er også en måte å ta vare på jorden på.

De gir tilbake like mye, og noen ganger mer, enn de tar ut. Alle som kan grunnleggende regnskap, eller driver en bank, vet at det ikke finnes noen annen måte å gjøre det på.

Og det samme prinsippet gjelder for oss rundt frokostbordet, hvis du klarer å gjøre morgenen til et overskuddsprosjekt, vil det bli til en verdi for hele familien.


Ha en fin dag!

jon signatur
Jon-Frde Engdahl
Gründer Kolonihagen

Jon-Frede Engdahl