Sett ovnen på 180°C.

Kok blomkål og potet i vann til den er mør. Sil av vannet og damp av grønnsakene i kjelen. Tilsett smør og kjør til en puré med en stavmikser eller kjøkkenmaskin. Smak til med litt malt muskat, salt og pepper.

Rens og kutt sjalottløk (husk å spare litt til soyasmøret), gulrot, persillerot og purre. Legg i en ildfast form og vend inn litt olje, salt og pepper. Bak i ovnen til grønnsakene er møre men fortsatt har litt tyggemotstand.

Gni laksen inn med litt olje, salt og pepper. Legg fisken i en ildfast form og bak i ovnen i ca. 10 minutter. Fisken skal flake seg og ha en kjernetemperatur på 48-50°C.

Finhakk resten av sjalottløken og legg i en skål med soyasaus. Brun smøret i en liten kjele, viktig at det blir godt brunet og får en nøttaktig lukt. (Beurre Noisette hvis du vil jåle det til) hell det brunede smøret i skålen, pass på at bunnfallet i kjelen ikke blir med.

Server laksen med potet og blomkålpuré, ovnsbakte grønnsaker og soyasmør.

Tid: 30-40 minutter


1 pk laks

1 blomkål, i små biter
300 g potet, skrelt og i terninger.
1-2 ss smør*
1⁄2 ts malt mulkatnøtt* (kan sløyfes)

ca. 150 g sjalottløk, i båter
150 g gulrot, i biter
300 g persillerot, i biter
1⁄2 purre, i tynne skiver

1 ss sjalottløk
1 ss soyasaus*
50 g smør*

stekeolje*
salt og pepper*