Inviter humler og bier inn i hagen

De pollinerer blomstene på våre frukttrær, bær- og grønnsakåkre – en stor tjeneste for oss, som tilslutt gir mat til oss.

Enkelt: Uten nyttedyr og innsekter blir det ingen mat til deg eller meg.

Flere faktorer som blant annet at blomsterengene forsvinner og sprøytemidler på maten vår gjør at humlene og biene også forsvinner. Dette må vi stanse – så har du hage, kan du være med å hjelpe til. Du kan legge til rette for disse små dyrene og invitere de inn i hagen din:

Redd Humla

1.    Bruk planter som er rike på nektar.

Eksempler på dette er urtene lavendel, salvie, anisisop, oregano og mynte. Stauder som purpursolhatt (Echinacea purpurea), etasjeblomst Monarda didyma eller Bergamot, kattost (Malva) og stokkrose (Alcea rosea). Miks gjerne sammen med to-årige revebjeller, sommerblomster som agurkurt, kornblomst, ringblomst, nellik, solsikke og blomkarse. Dyrene elsker også busker som duftskjærsmin, syrin og spirea.

2.    Ikke bruk sprøytemidler i hagen.

Hjemmelagede sprøytemidler kan også skade nyttedyrene. Dropper du sprøytemidlene og er tålmodig, vil du ofte oppleve at naturen fikser opp i problemene selv.

3.    Spill på lag med naturen.

Du er sikkert villig til å la naturen se litt vill ut, hvorfor ikke også i hagen din? Lag en variert hage, gjerne med villblomster. Rødkløver er en viktig plante for mange pollinerende insektarter. La ugresset rå litt, for det liker også nyttedyrene.

Mer regn gjør trær og busker viktige i hagen — de tar unna store mengder vann; spesielt bjørk som drikker enorme mengder vann hver dag. I tillegg kjøler bjørka ned på varme dager, og gir ly for sterk vind.

4.    Plant flerårige vekster

Med stauder, busker og løk som kommer tidlig på året inviterer du dyrene inn i hagen din helt fra første stund— ikke vent med å tilby matfatet utpå sommeren. Supplér med sommerblomster som biene og humlene liker. Om høsten passer du på å plante tidligblomstrende løk. Når de summende nyttedyrene kommer tidlig på våren, er det mat å finne i hagen din. Tidlige påskeliljer og krokus er gode eksempler.

5.    Lag eller kjøp insektboliger.

Det betyr steder de kan gjemme seg. Biekasser får du kjøpt på hagestentrene, eller med et enkelt google søk kan du finne enkle gjør det selv oppskrifter

6.    Kjøp økologisk mat!

Spiser du økologisk, bruker du samtidig din forbrukermakt. Du forteller at du ønsker mer økologisk produksjon. Bøndene sprøyter da ikke råvarene, du slipper giftstoffene og biene, humlene og resten av nyttedyrene får leve i fred og ro.

Se dette fantastiske klippet fra Sveriges Naturskyddsföreningen: