Tid for grøt

Grøt er enkelt og sunt! Og lager du grøten kvelden før, får du en superrask og fin start på dagen.

grøt

 

Ved å lage grøten dagen i forveien frigjør du også masse ekstra næringsstoffer. Grøt med fiberrike korn frigjør energi langsomt og sørger for at du holder deg god og mett lenge. Under ser du noen forslag til grøtvarianter, men ikke vær redd for å eksperimentere. Finn din favorittvariant med en variasjon av bær, nøtter, forskjellige kornsorter og meierivarer - alt som du tror kan bli en god grøt.

 

Solbærgrøt

Solbærgrøt

Ingredienser:
1 dl rugflak
2 dl små havregryn
3 ss solsikkekjerner
2 ss kokos
1/2 ts kanel
1/2 ts vaniljesukker
0,5 ss knuste linfrø
5 dl melk
1 dl tjukkmjølk – gjerne med blåbærsmak (du kan også bare bruke mer melk)
1 dl frosne solbær eller andre frosne bær

Slik gjør du:

Bland alle ingrediensene, og kok opp. La grøten småkoke noen minutter,
og spe evt. med litt vann til du får ønsket konsistens. Ha gjerne litt kald melk over grøten når du serverer.

TIPS: Lag ditt eget hjemmelagde vaniljesukker: Legg en brukt vanilje­ stang i en skål med sukker til den er helt tørr. Bruk en blender eller kjøkkenmaskin og kjør til fint pulver. Dette blir noe helt annet enn det du kjøper i butikk.

 

Havregrøt med tindved

 Havregrøt med tindved og gulrot

(oppskrift Esben Holmboe Bang)

Ingredienser:
1 dl havregryn
2 dl melk
10 gram tindved
40–50 g gulrot i fine terninger 
15 g Nýr
10 g lønnesirup

Slik gjør du:

Kok havregryn og gulrot i melken i et par minutter eller til grøten får fin konsistens. Rett før servering tilsettes Nýr og lønnesirup.
Grøten serveres varm med ferske tindvedbær på toppen.

 

rømmegrøt

Rømmegrøt

Ingredienser:
2 dl helmelk
2 ss hvetemel
3 ss rømme
litt salt

Slik gjør du:

Rømmegrøt har lang tradisjon i Norge og ble brukt til spesielle anledninger som slått, Jonsok og barsel. Det finnes mange ulike oppskrifter på rømmegrøt avhengig av hvor i landet man befinner seg. Felles er allikevel rømme som base og at den som oftest serveres med sukker, kanel og smørøye.

Kok opp rømme og la den koke i 3 minutter. Sikt i halvparten av melet mens du rører kraftig. La det stå og koke på svak varme til smøret (fettet) pipler frem.

Ta av smøret og hold det varmt. Rør inn resten av melet og spe med melken – litt av gangen.

Rør godt mellom hver gang. La grøten småkoke i noen minutter mens du smaker til med litt salt.

Server grøten med sukker, kanel og smøret fra rømmen.

 

Se våre øvrige produkter som melk til grøten