Varm ovnen til 220°C. Har du en støpejernsgryte som kan gå inn i ovnen, finn denne frem. 

Kok potetterninger uten salt i vannet til de er møre - saltet vil gi en seig og limete potetpuré. 

Mens potetene koker, lag hvit saus
Smelt smør i en stor kjele. Rør inn melet til det er glatt. Spe med litt og litt melk mens du visper til en fin, glatt saus. Smak til med salt, pepper og muskat. 

Kutt grønnsaker og sei som beskrevet, tilsett sei og purre i sausen rør rundt og la det trekke i 5 minutter. 

Sil av vannet på potetene og la de dampe av seg litt i kjelen på kokeplaten. Tilsett melk, smør og mos til en puré. Liker du en løsere puré, tilsett mer melk. Smak til med salt og pepper.

Skill eggeplommene og visp inn eggeplommen i potetpureén. Dette gir en dypere smak og fin gratinering.

Tilsett erter og gulrot i gryten (A). Hvis du ikke har brukt en støpejernsgryte kan du helle gryten over i en ildfastform. Fordel potetpureén på toppen med en slikkepott ¬– Vi har jålet det litt til og lagd topper med sprøytepose – gjør det både morsomt for barna og enkelt å fordele potetpureén (B). 

Stek gryten/formen i ovnen til potetpureen blir pen og gyllen på toppen, 7–10 minutter.

Tid: 30 minutter
Vanskelighetsgrad: Enkel
Antall personer: 4


600 g potet, ternet
2 ss smør K
1 dl melk
2 eggeplommer

Hvit saus
6 dl melk
50 g mel K
50 g smør K

1 pk sei, ternet
3 gulrot, revet
½ purre, finsnittet
1 pk erter

salt & pepper K


K = Fra kjøkkenskapet