På høsten, før frosten setter inn, er perfekt tid for planting av hvitløk. Det er superenkelt, og om du gjør det på høsten vil du få ti ganger så mye hvitløk tilbake, per fedd du setter.

Hvordan formerer hvitløken seg?
For å plante én hvitløk, trenger du ét hvitløksfedd. Hvitløk er en flerårige plante, så et fedd kan plantes på nytt og på nytt. Hvitløksfeddet vil vokse ved å danne ”sideløk” rundt seg, altså nye hvitløksfedd, til du til slutt har en hel hvitløk.

Hvorfor sette hvitløk på høsten?
Feddene kan settes ganske sent på høsten, opp til 4 uker før frosten kommer, slik at røttene får tid til å sette seg innen kulden treffer bakken. Setter du hvitløk på våren vil løken ofte bli liten og uten fedd.

Hvordan plante hvitløk?
Har du hage og en liten jordflekk som er ledig etter sommerens blomstring, er det bare å utnytte denne plassen som ellers hadde stått tom over vinteren og gjøre følgende:

  • Del opp en hvitløk slik at du får løse, hele fedd uten skall. Kjøp gjerne en fersk hvitløk, og om mulig en norsk hvitløk, slik at du vet at planten er tilpasset norske forhold. Løse hvitløksfedd som har begynt å spire (grønn vekst på toppen) kan også brukers. Hvitløksfedd som har begynt å spire, smaker fort bittert og passer derfor best til planting og ikke spising!
  • Sett hvitløksfeddene i jorden med spissen/spiren opp, 4-5 cm ned i jorda og 10-15 cm mellom hvert fedd. Sett feddene på rad og ha ca. 20 cm mellom hver rad. 
  • Plantene skal vannes ofte med små mengder vann slik at jorden holder seg tørr og frostfri. 
  • Når våren kommer, vil det komme små grønne blader opp av jorden (eller gjennom snøen om den fortsatt ligger). Den vil fortsette å vokse seg høy, ca. frem til midtsommeren.
  • Luk flittig for å unngå konkurranse fra ugress. 

Høste hvitløk
Hvitløken er klar til høstning når bladene blir brune og visne på toppen. Løsne da jorden rundt planten og grav opp hvitløken varsomt slik at den ikke knuser. Vask hvitløken ren for jord og la de henge til tørk et luftig sted i 1-2 uker.

Hvitløken skal lagres kjølig og tørt.