Matvettregel #1: Hvis du ikke respektere maten vil ikke maten respektere deg.

Her snakker vi om matlaging i sin høyeste og mest majestetiske form. Her snakker vi om den ypperste respekt for en råvare – og den tiden du legger inn i tilberedningen kan direkte overføres som kjærlighet til maten.

Når vi skriver at kjøttet braiseres i minimum 3 timer menes det at 3 timer er greit dersom du har det travelt. Har du god tid og elsker duften av mat i hele husket snakker vi heller 4 timer.

Slik gjør du:

Start med en deilig varm gryte, en stor én. Ha i litt nøytral olje og stek kjøttet til det får en fin stekeskorpe. Stek litt og litt kjøtt av gangen for å unngå at kjøttet koker. Ha kjøttet ut av gryten og legg til side.

Ha litt mer olje i gryten og stek grønnsakene: Tilsett først sellerien, deretter gulrøttene, løken og tilslutt hvitløken.

Ha kjøttet tilbake i gryten sammen med grønnsakene. Tilsett tomatpassata og vann slik at kjøttet og grønnsakene er dekket. Ha i rosmarin, tyttebær, litt salt og pepper. Vær litt forsiktig med saltet – gryten kommer til å reduseres og det ville vært alt for trist å ende opp med den perfekte gryten som ble alt for salt.

Nå starter aromaterapien for alvor! Gryten skal nå stå og småkoke med lokk i minimum 3 timer. Minimum.

Mens gryten koker kan du jo lage en deilig potetpuré, 50/50. Det betyr på kokkespråket en potetpuré med MASSE smør.

Når gryten har kokt i minimum 3 timer, minimum, kan sausen jevnes med litt mel slik at den henger bedre til potetpuréen. Hvor mye mel du bruker avhenger av hvor tykk du ønsker sausen.

10 minutter innen servering kan du tilberede garnityret. Stek rosenkål i en varm panne med litt olje til den er flott og gyllen. Tilsett deretter eple og sennep, og stek videre til eplene er fine og myke.

Tid: 4 timer +
Antall personer: 6-8


Lammegryte:
700 g lammebog/lammeskank, i store terninger
1 stk knollselleri, i grove terninger
4 stk gulrot, i grove biter
2 stk løk, i båter
6 fedd hvitløk, finhakket
1 glass/boks tomatpassata
vann
2-3 store kvaster rosmarin
100 g tyttebær
salt og pepper
2 ss glutenfritt mel eller Maizena

Garnityr: Stekt rosenkål- og eple med grov sennep
200 g rosenkål, delt i to
2 stk epler, i grove biter
2 ss grov sennep