1. Varm ovnen til 200°C.

  2. Kutt aubergine i tynne skiver og vend inn 2 ss olivenolje og 1 ts salt. La stå på kjøkkenbenken mens du fortsetter med matlagingen.

  3. Stek ternet potet i litt olje til den har fått farge. Tilsett oregano, hvitløk, purre og stek videre et par minutter. Tilsett deretter linser, tomatpassata, smak til med salt og pepper. La det småkoke mens du lager ostesaus:

  4. Smelt smør i en kjele, tilsett mel og visp sammen. Spe med melk samtidig som du visper slik at du får en glatt saus. La sausen koke i ca. 5 minutter før du rører inn revet ost, en klype salt og et par runder med pepperkvernen. 

  5. Som en lasagne: Legg lagvis først aubergine og deretter potet/linser i en stor ildfast form. Fordel ostesausen og stek i ovnen i 20 minutter. 

  6. Del tomater og sjalottløk i skiver og legg opp på et fat. Dryss over basilikum, olivenolje, salt, pepper og eventuelt litt balsamicoeddik.

  7. Server gratengen med tomatsalat.

Tid: 40 minutter
Vanskelighetsgrad: Enkel
Antall personer: 4


2 aubergine, tynne skiver
600 g potet, skrelt og ternet
1 boks linser, silt og skylt
½ purre, strimlet
1 glass tomatpassata
2 fedd hvitløk, finhakket
1 ts oregano*

saus
50 g smør*
50 g mel*
5 dl melk
½ Fosheim ost, revet

tomatsalat
5 tomater, skivet
1 sjalottløk, skivet
½ potte basilikum
olivenolje*
balsamicoeddik*

salt & pepper*
stekeolje*


*Fra kjøkkenskapet


For glutenfri oppskrift, erstatt hvetemel med det glutenfrie melet du foretrekker. Vi har testet jytte, kikert og bokhvetemel, som alt fungerer like godt.